Als bouwbedrijf, prefab industrie, groothandel of producent hebben of krijgen we allemaal te maken met de Wet Kwaliteitsborging (Wkb). Bij Morgo bieden we je graag praktische ondersteuning als het gaat over technische bouwfolies. Volg de 10 stappen en tips in deze handige en professionele checklist om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de Wkb-eisen voor het gebruik van technische bouwfolies in je projecten.

 1. Controle

Zorg dat je het juiste type folie gebruikt voor de beoogde toepassing en controleer of deze voldoet aan de producteisen en -normen:

 • Wanneer de gevelbekleding of dakpan gesloten is, is er geen sprake van UV-belasting. Dan zijn bijvoorbeeld de MorgoVent folies toepasbaar.
 • Kies in geval van gevels met steenstrips en daken met gesloten pv-panelen ook voor folie die niet blootgesteld wordt aan Uv-licht, zoals MorgoVent Monolitisch 150 FR.
 • Kies achter gevelbekleding met een “open” structuur folie die UV-belast mag worden, en een brandklasse B heeft. Alle type fassades van Morgo hebben brandklasse B.
 1. Certificering

Controleer of de folie is voorzien van CE-markering en KOMO-certificaat. Zo zijn de bouwfolies van Morgo standaard allemaal KOMO-gecertificeerd en CE-gemarkeerd.

 1. Verwerking

Besteed aandacht aan de verwerking van de technische bouwfolie, zodat deze op de juiste manier wordt aangebracht en bevestigd. Let op dat je een onderscheid maakt tussen gesloten en open gevels in verband met mechanisch bevestigen. Ieder product van Morgo heeft eigen verwerkingsvoorschriften voor een optimale verwerking in iedere situatie.

 1. Betrouwbare leverancier

Maak gebruik van gecertificeerde producten van bekende en betrouwbare leveranciers om de kwaliteit van de folie te waarborgen, nu en in de toekomst.

 1. Omgevingsfactoren

Houd rekening met omgevingsfactoren en de invloed daarvan op de technische bouwfolie. Denk aan weersomstandigheden, waarin temperatuur en vocht een rol spelen. Onthoud dat bij gevels met een open structuur de techische bouwfolie de primaire laag is die het gebouw beschermt. Aan zee heeft zout bijvoorbeeld veel effect op de folie, binnenstedelijk kun je andere keuzes maken.

 1. Kwaliteitsborgingsysteem

Maak gebruik van een goed werkend kwaliteitsborgingssysteem om te zorgen dat alle voorschriften worden nageleefd. Daar waar het afdichting, isolatie en bouwfolie voor daken, wanden, gevels en vloerenbouw betreft, kun je ons uiteraard altijd om advies vragen.

 1. Samenwerking

Werk samen met andere partijen in de bouwketen om ervoor te zorgen dat er consistent wordt gewerkt volgens de Wkb-eisen. Zo biedt Morgo geen losse producten maar het gehele programma producten voor de gebouwschil. We bieden een echte totaaloplossing voor dak, gevel en wand. Zo garanderen wij voor ieder project de beste oplossing.

 1. Voldoet de technische bouwfolie aan de Wkb-eisen?

Controleer of de technische bouwfolie voldoet. Natuurlijk is het belangrijk om specifiek te vragen tijdens het voorschrijven of de aankoop of het materiaal voldoet aan de Wkb-eisen. Met KOMO is dat geborgd, inclusief de externe controle. Bij Morgo heeft ieder product een KOMO-attest, dus dan weet je dat je goed zit.

 1. Documenteer

Documenteer alle stappen in het bouwproces, inclusief de toepassing en verwerking van de bouwfolie. Belangrijk, denk aan databladen en verwerkingsvoorschriften per product. Bij Morgo vind je deze standaard bij ieder product op de website, maar ook op de foliewikkel van het product zelf.

 1. Werk volgens de wetgeving

Zorg dat je goed op de hoogte bent van de nieuwe regels en voorschriften die van toepassing zijn onder de Wkb. Pas je processen daarop aan om te zorgen dat je compliant bent. Dit is de reden dat we bij Morgo actief betrokken zijn bij diverse commissies rondom bouwregels, brandeisen etc. Met Morgo kun je zaken doen met een partij die daardoor weet waar het over gaat. Daag ons gerust uit. Waar sta je en waar wil je naartoe? We ondersteunen je graag vanuit de opgebouwde actuele kennis.