Dampopen folie

De juiste dampopen folie voor elke toepassing

Gratis advies op maat
Makkelijk verwerkbaar
Ruim assortiment
Interne kwaliteits bewaking

Het plaatsen van dampopen folie is een belangrijk onderdeel bij isoleren. Deze dak- en gevelfolie wordt aan de buitenzijde van de constructie aangebracht en beschermt deze tegen vocht. Dampopen folie is ontwikkeld vanuit de behoefte om luchtdicht te kunnen bouwen. Het grootste voordeel van luchtdicht bouwen is dat de constructie beschermt wordt tegen intreden van warme lucht. Een goede dampremmer is hierbij noodzakelijk. Een folie met een hoge dampdoorlaat aan de koude zijde van de constructie zorgt voor de afvoer van eventueel vocht in de constructie.

Waarom dampopen folie?

Dampopen folies zijn ontwikkeld vanuit de behoefte om energiezuinig en luchtdicht te bouwen. Ze hebben twee functies: een waterkerende en een dampdoorlatende functie. De waterkerende eigenschappen van de dampopen folie beschermen de constructie tegen weersinvloeden van buitenaf. De dampdoorlatende functie zorgt ervoor dat het vocht, welke de constructie is binnengedrongen, kan verdwijnen. Vocht in de constructie veroorzaakt schimmel en houtrot en tast de kwaliteit en de levensduur van een pand ernstig aan.

Behoud van de constructie

In woningen en gebouwen waar dagelijks wordt geleefd en gewerkt, wordt veel vocht geproduceerd. We ademen, transpireren, koken, douchen, et cetera. Er ontstaat veel vocht. Goede ventilatie zorgt ervoor dat deze vochtige, warme lucht naar buiten toe wordt afgevoerd. Dit houdt het binnenklimaat gezond en er ontstaan geen vochtproblemen.

Echter, zonder passende maatregelen dringt er altijd warme binnenlucht vanuit de woning door kieren, aansluitingen en doorvoeren de constructie binnen. Als de constructie aan de buitenzijde luchtdicht is afgesloten, kan de warme, vochtige lucht niet weg en condenseert in de constructie. Vocht in de constructie veroorzaakt schimmel en houtrot en tast daarmee de kwaliteit en de levensduur van de constructie ernstig aan.

Dampopen folie sluit naadloos aan op nieuwe bouwconcepten

Dampopen folie is onder meer ontwikkeld in het kader van luchtdicht bouwen. Bij luchtdicht bouwen worden luchtstromen van binnen naar buiten en omgekeerd voorkomen door overlappen en doorvoeren optimaal af te dichten. Luchtdicht bouwen heeft als belangrijkste voordeel dat het een behoorlijke energiebesparing oplevert. Doordat luchtstromen in de constructie worden geëlimineerd, neemt de isolatiewaarde sterk toe.

In de praktijk is er echter nog veel onduidelijkheid bij voorschrijvers en verwerkers over het luchtdicht afwerken van dak- en wandconstructies. Niet zelden worden verkeerde producten gebruikt of worden dampopen folies of dampremmende folies niet goed verwerkt. Hierdoor ontstaan luchtlekken en koudebruggen en hebben waterkerende en dampremmende folies niet het gewenste effect.

Dampopen folie in combinatie met dampremmende laag

Dampopen folie wordt altijd gebruikt in combinatie met een dampremmende folie. Deze dampremmende laag die aan de binnenzijde van de constructie wordt geplaatst, vormt een dampscherm tegen de vochtige lucht vanuit het gebouw of de woning. De dampremmende laag voorkomt dat vocht van binnenuit in de constructie terecht kan komen en daar vocht problemen veroorzaakt.

In de praktijk wordt de dampremmende folie op vele plaatsen doorbroken. Bijvoorbeeld bij (dak)ramen, dakdoorvoeren en elektriciteitsaansluitingen. Hierdoor ontstaan luchtlekken en zal er, ondanks de aanwezigheid van de dampremmende folie, toch vochtige lucht in de constructie kunnen binnendringen. Het afdichten van deze luchtlekken met Morgo Airseal en Morgo Manchetten is dan vereist. De dampopen folie aan de buitenzijde van de constructie zorgt voor de waterdichtheid en mogelijkheid van afvoeren van vocht uit de constructie.

Belangrijkste eigenschappen van dampopen folie

Morgo Folietechniek beschikt over een uitgebreid assortiment dampopen folies voor daken, gevels en wanden met verschillende eigenschappen:

 • Sterk
 • Dampopen
 • Waterkerend klasse W1
 • Al dan niet voorzien van extra top- of onderlaag, wapening
 • UV- gestabiliseerd
 • te verwerken (eventueel lasbaar met hete lucht)
 • Isolerend
 • CE gecertificeerd
 • KOMO gecertificeerd
 • Brandklasse
 • Voldoet aan nieuwe WKB norm (Wet Kwaliteit Borging 2024)

Verschil dampopen en dampdoorlatende folie

De termen dampopen en dampdoorlatende folie worden vaak door elkaar heen gebruikt. Beide folies worden namelijk aan de buitenzijde van een constructie toegepast. Dit zorgt soms voor verwarring.

De twee folies verschillen van elkaar. Het verschil zit hem in de hoeveelheid waterdamp die door de folies heen kan. Dit wordt uitgedrukt in de sd /Mud waarde. Een Sd/Mud waarde <0,2m wordt dampopen genoemd Een Sd/Mud waarde > 0,2m wordt dampdoorlatend genoemd. Een dampopen folie laat in theorie meer vocht door dan dampdoorlatend folie. Beide soorten folie mogen gebruikt worden op daken en wanden.

“Morgo heeft echt veel kennis in huis en werkt oplossingsgericht mee. Zo hebben we meermalen een spoedlevering kunnen plaatsen. Voor ons heel belangrijk, want als we niet de juiste materialen hebben, staan hier dertien monteurs niets te doen, met alle financiële consequenties van dien.”
- Coen Groen, uitvoerder van Rollecate Groep

Advies over dampopen folie ?

Neem contact op

Meer weten over dampopen folies?

Morgo Folietechniek is al meer dan dertig jaar specialist in het ontwikkelen, produceren en leveren van dampopen folies voor daken, wanden en gevels.

Wilt u meer weten over dampopen folies of onze andere vochtregulerende bouwfolies? Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie!

Gratis advies op maat