Het plaatsen van dampopen folie is een belangrijk onderdeel bij isoleren. Deze dak- en gevelfolie wordt aan de buitenzijde van de constructie aangebracht en beschermt deze tegen vocht. Dampopen folie is ontwikkeld vanuit de behoefte om luchtdicht te kunnen bouwen. Het grootste voordeel van luchtdicht bouwen is dat de constructie beschermt wordt tegen intreden van warme lucht. Een goede dampremmer is hierbij noodzakelijk. Een folie met een hoge dampdoorlaat aan de koude zijde van de constructie zorgt voor de afvoer van eventueel vocht in de constructie.
Waarom dampopen folie?
Dampopen folies zijn ontwikkeld vanuit de behoefte om energiezuinig en luchtdicht te bouwen. Ze hebben twee functies: een waterkerende en een dampdoorlatende functie. De waterkerende eigenschappen van de dampopen folie beschermen de constructie tegen weersinvloeden van buitenaf. De dampdoorlatende functie zorgt ervoor dat het vocht, welke de constructie is binnengedrongen, kan verdwijnen. Vocht in de constructie veroorzaakt schimmel en houtrot en tast de kwaliteit en de levensduur van een pand ernstig aan.
Behoud van de constructie
In woningen en gebouwen waar dagelijks wordt geleefd en gewerkt, wordt veel vocht geproduceerd. We ademen, transpireren, koken, douchen, et cetera. Er ontstaat veel vocht. Goede ventilatie zorgt ervoor dat deze vochtige, warme lucht naar buiten toe wordt afgevoerd. Dit houdt het binnenklimaat gezond en er ontstaan geen vochtproblemen.
Echter, zonder passende maatregelen dringt er altijd warme binnenlucht vanuit de woning door kieren, aansluitingen en doorvoeren de constructie binnen. Als de constructie aan de buitenzijde luchtdicht is afgesloten, kan de warme, vochtige lucht niet weg en condenseert in de constructie. Vocht in de constructie veroorzaakt schimmel en houtrot en tast daarmee de kwaliteit en de levensduur van de constructie ernstig aan.
Dampopen folie sluit naadloos aan op nieuwe bouwconcepten
Dampopen folie is onder meer ontwikkeld in het kader van luchtdicht bouwen. Bij luchtdicht bouwen worden luchtstromen van binnen naar buiten en omgekeerd voorkomen door overlappen en doorvoeren optimaal af te dichten. Luchtdicht bouwen heeft als belangrijkste voordeel dat het een behoorlijke energiebesparing oplevert. Doordat luchtstromen in de constructie worden geëlimineerd, neemt de isolatiewaarde sterk toe.
In de praktijk is er echter nog veel onduidelijkheid bij voorschrijvers en verwerkers over het luchtdicht afwerken van dak- en wandconstructies. Niet zelden worden verkeerde producten gebruikt of worden dampopen folies of dampremmende folies niet goed verwerkt. Hierdoor ontstaan luchtlekken en koudebruggen en hebben waterkerende en dampremmende folies niet het gewenste effect.