Woningen en gebouwen worden steeds beter geïsoleerd. Veelal wordt zelfs luchtdicht gebouwd, om het energieverlies van een gebouw te minimaliseren. Bij kwalitatief hoogwaardige isolatie en luchtdicht bouwen is goede vochtregulatie van groot belang. Onvoldoende en verkeerde vochtregulatie kunnen onbedoeld grote schade veroorzaken aan de constructie en isolatielaag van een gebouw. Een goede dampdichte folie voorkomt deze problemen.
Wat is dampdichte folie?
Dampdichte folie, of dampremmende folie, is een folie welke aan de binnenzijde van een dak- of gevelconstructie wordt aangebracht om intreden van warme lucht in de constructie te voorkomen. Onvoldoende en verkeerde vochtregulatie kunnen onbedoeld grote schade veroorzaken aan de constructie en isolatielaag van een gebouw. Een goede dampdichte folie voorkomt deze problemen.
Waarom dampdichte folie?
Vocht in de constructie ontstaat door condensatie van lucht. Koude lucht van buiten komt in contact met de warme lucht van binnen en zo ontstaat er condensatie. Een dampdichte folie houdt warme luchtvochtige lucht tegen, zodat er geen condensatie kan ontstaan in de constructie. Een goede dampdichte folie garandeert de isolatiewaarde van uw woning en zorgt voor jarenlang plezier van uw isolatiemateriaal.
Dampdichte folie als dampscherm
De mate waarin folie de warme lucht tegenhoud wordt de dampdichtheid of dampweerstand genoemd. Deze wordt weergegeven als de µd- of sd-waarde. Hoe hoger de sd-waarde van een folie, hoe beter de folie vocht tegenhoudt. Bij sd-waarden tussen de 20 – 100 m spreekt men van een dampremmende folie. Bij hogere sd-waarden is sprake van een dampdichte folie. Damp remmende/dichte folie wordt aangebracht aan de binnenzijde van een dak- of gevelconstructie De overlappen en doorvoeren moeten luchtdicht worden afgewerkt. Zie hiervoor ons uitgebreide programma van tape en manchetten