Dampdichte folie

De juiste dampdichte folie voor elke toepassing

Gratis advies op maat
Verschillende diktematen
Laag gewicht
Hoge temperatuurbestendigheid

Woningen en gebouwen worden steeds beter geïsoleerd. Veelal wordt zelfs luchtdicht gebouwd, om het energieverlies van een gebouw te minimaliseren. Bij kwalitatief hoogwaardige isolatie en luchtdicht bouwen is goede vochtregulatie van groot belang. Onvoldoende en verkeerde vochtregulatie kunnen onbedoeld grote schade veroorzaken aan de constructie en isolatielaag van een gebouw. Een goede dampdichte folie voorkomt deze problemen.

Wat is dampdichte folie?

Dampdichte folie, of dampremmende folie, is een folie welke aan de binnenzijde van een dak- of gevelconstructie wordt aangebracht om intreden van warme lucht in de constructie te voorkomen. Onvoldoende en verkeerde vochtregulatie kunnen onbedoeld grote schade veroorzaken aan de constructie en isolatielaag van een gebouw. Een goede dampdichte folie voorkomt deze problemen.

Waarom dampdichte folie?

Vocht in de constructie ontstaat door condensatie van lucht. Koude lucht van buiten komt in contact met de warme lucht van binnen en zo ontstaat er condensatie. Een dampdichte folie houdt warme luchtvochtige lucht tegen, zodat er geen condensatie kan ontstaan in de constructie. Een goede dampdichte folie garandeert de isolatiewaarde van uw woning en zorgt voor jarenlang plezier van uw isolatiemateriaal.

Dampdichte folie als dampscherm

De mate waarin folie de warme lucht tegenhoud wordt de dampdichtheid of dampweerstand genoemd. Deze wordt weergegeven als de µd- of sd-waarde. Hoe hoger de sd-waarde van een folie, hoe beter de folie vocht tegenhoudt. Bij sd-waarden tussen de 20 – 100 m spreekt men van een dampremmende folie. Bij hogere sd-waarden is sprake van een dampdichte folie. Damp remmende/dichte folie wordt aangebracht aan de binnenzijde van een dak- of gevelconstructie De overlappen en doorvoeren moeten luchtdicht worden afgewerkt. Zie hiervoor ons uitgebreide programma van tape en manchetten

Hoe werkt een dampdichte folie

Een goede dampremmende/dichte folie houdt vochtige binnenlucht tegen. Er  kan daardoor geen condensatie ontstaan in de constructie. Vocht van binnenuit dat condenseert in de constructie tast de kwaliteit van de isolatie en de constructie ernstig aan. De isolatiewaarden worden lager en de kwaliteit en de levensduur van de constructie gaan achteruit wanneer het vocht schimmels en/of rotting veroorzaakt.

Dampdichte folie aanbrengen

Een dampdichte folie aanbrengen gebeurt aan de warme zijde (aan de binnenkant) van een dak of gevel. De folie wordt onder het isolatiemateriaal geplaatst. Gebruik bij overlappen, aansluitingen en doorvoeren de Morgo Airseal tape en Manchetten. Zorg voor een schone en vetvrije harde ondergrond om de kleeflaag van tape en Manchet goed te kunnen aandrukken. Dit zorgt voor een optimale hechting.

Functie van een gebouw bepalend voor dampdichtheid

De functie van een gebouw (woonfunctie, kantoorfunctie, sportfunctie, onderwijsfunctie of gezondheidsfunctie) is bepalend voor de hoeveelheid vocht welke in de binnen lucht aanwezig is. De hoeveelheid vocht bepaalt op zijn beurt de mate van dampdichtheid die een aangebrachte folie moet hebben om vocht in de constructie en isolatielaag te voorkomen.

Eigenschappen van dampdichte folies van Morgo Folietechniek

Morgo Folietechniek beschikt over een uitgebreid assortiment dampdichte folies voor daken, gevels, vloeren en wanden met verschillende eigenschappen:

  • Op basis van polyethyleen (PE) en/of polypropyleen (PP)
  • Al dan niet isolerend, UV-reflecterend, brandwerend.
  • Verschillende diktes
  • Meerdere lagen
  • Interne wapening
  • Licht van gewicht
  • Hoge temperatuurbestendigheid

Dampdichte folies uitstekend geschikt voor luchtdicht bouwen

De dampdichte folies van Morgo Folietechniek zijn te vinden in de ProFol serie. Ze zijn leverbaar in diverse varianten met elk zijn eigen specifieke eigenschappen en toepassingsmogelijkheden. Ze voorkomen, dan wel reguleren het vocht in de constructie. Dampdichte folies worden toegepast als luchtdichting in het kader van passief of luchtdicht bouwen.

“Wij doen al jaren naar volle tevredenheid zaken met Morgo en vallen daarbij waar nodig terug op hun kennis en expertise. Bijvoorbeeld op het gebied van luchtdicht bouwen, wat steeds vaker een harde eis is.”
-Rob Dekker, Directeur van Houtbouw ’t Zand

Advies over dampdichte folie ?

Neem contact op

Meer weten over dampdichte folies?

Morgo Folietechniek is al meer dan dertig jaar specialist in het ontwikkelen, produceren en leveren van dampdichte/remmende folies voor daken, vloeren en gevels.

Wilt u meer weten over dampdichte folies of onze andere vochtregulerende bouwfolies? Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie!

Gratis advies op maat