Er zijn verschillende soorten folies die helpen om een gezond binnenklimaat in (kantoor)gebouwen en woningen te realiseren. Dampdoorlatende folies zorgen ervoor dat vocht in de constructie naar buiten kan worden afgevoerd. Tegelijkertijd hebben ze een waterkerende functie zodat vocht van buitenaf niet kan binnendringen in de dak- of wandconstructie. Bovendien voorkomen dergelijke folies windcirculatie in de achterliggende isolatie waarmee het energieverbruik van het gebouw wordt teruggedrongen.
Waterkerende dampdoorlatende folie
In tegenstelling tot dampremmende folies, die worden toegepast aan de binnenkant van een constructie, worden dampdoorlatende folies aan de buitenkant van de constructie gebruikt vanwege hun waterkerende eigenschappen. Daar heeft deze folie dus een tweeledige functie. Enerzijds fungeert de folie als waterkering en tegelijkertijd kan de folie ‘ademen’ waardoor waterdamp van binnenuit naar buiten wordt afgevoerd. Het is onvermijdelijk dat ondanks het gebruik van dampremmende folies aan de binnenkant er vocht doordringt in de constructie vanwege talloze openingen die in de constructie gemaakt wordt ten behoeve van leidingen, ramen en doorvoeren. Het is cruciaal om dit vocht naar buiten af te kunnen voeren. Gebeurt dit niet dan zal dit condenseren in de constructie, met als gevolg dat schimmels, houtrot en corrosie de constructie kunnen verzwakken.
Morgo Folietechniek is al jarenlang marktleider op het gebied van dampdoorlatende en dampdichte folies voor de bouw en biedt verschillende totaaloplossingen zoals met MorgoVent en MorgoTop.
Dampremmende of dampdoorlatende folie
Voor een goede isolatie en gezond leefklimaat zijn zowel dampremmende als dampdoorlatende folie nodig.
Dampremmende folie wordt aan de binnenkant van de constructie of geplaatst (de warme zijde). Dit voorkomt dat warme lucht (verzadigd met water) de constructie in kan trekken. Openingen in de dampremmende folie onder meer voor (dak)ramen en elektriciteit, dienen luchtdicht te worden afgetaped met Morgo Airseal Tape.
Om vocht welke kan ontstaan naar buiten af te voeren is dampdoorlatend folie nodig. Dampdoorlatend folie wordt geplaatst aan de buitenzijde van de constructie (de koude zijde). Deze folie zorgt ervoor dat het eventuele vocht vanuit de constructie naar buiten kan treden. Dampdoorlatend folie is waterkerend, waardoor vocht van buitenaf, zoals regen of sneeuw, niet in de constructie kan komen.
Hoe werkt een dampdoorlatende folie
Dampdoorlatende folie wordt aangebracht aan de koude kant (de buitenzijde) van een constructie, op zowel daken als gevels. De folie wordt tussen de (dak)bedekking en het isolatiemateriaal geplaatst.
De dampdoorlatende folie heeft twee functies: een waterkerende functie, om zowel regen als (stuif)sneeuw buiten de constructie te houden, en een ademende functie. Deze ademende functie voert waterdamp vanuit de constructie af naar buiten. Hierdoor zal vocht dat in de constructie terecht is gekomen niet gaan condenseren. Anders kan dit namelijk leiden tot schimmels of houtrot.
De folie werkt door middel van minuscule perforaties. Hierdoor kan de waterdamp vanuit de constructie wel naar buiten treden, maar kan vocht van buitenaf niet in de constructie terecht komen.