Dampdoorlatende folie

De juiste dampdoorlatende folie voor elke toepassing

Gratis advies op maat
Makkelijk verwerkbaar
Ruim assortiment
Interne kwaliteits bewaking

Er zijn verschillende soorten folies die helpen om een gezond binnenklimaat in (kantoor)gebouwen en woningen te realiseren. Dampdoorlatende folies zorgen ervoor dat vocht in de constructie naar buiten kan worden afgevoerd. Tegelijkertijd hebben ze een waterkerende functie zodat vocht van buitenaf niet kan binnendringen in de dak- of wandconstructie. Bovendien voorkomen dergelijke folies windcirculatie in de achterliggende isolatie waarmee het energieverbruik van het gebouw wordt teruggedrongen.

Waterkerende dampdoorlatende folie

In tegenstelling tot dampremmende folies, die worden toegepast aan de binnenkant van een constructie, worden dampdoorlatende folies aan de buitenkant van de constructie gebruikt vanwege hun waterkerende eigenschappen. Daar heeft deze folie dus een tweeledige functie. Enerzijds fungeert de folie als waterkering en tegelijkertijd kan de folie ‘ademen’ waardoor waterdamp van binnenuit naar buiten wordt afgevoerd. Het is onvermijdelijk dat ondanks het gebruik van dampremmende folies aan de binnenkant er vocht doordringt in de constructie vanwege talloze openingen die in de constructie gemaakt wordt ten behoeve van leidingen, ramen en doorvoeren. Het is cruciaal om dit vocht naar buiten af te kunnen voeren. Gebeurt dit niet dan zal dit condenseren in de constructie, met als gevolg dat schimmels, houtrot en corrosie de constructie kunnen verzwakken.

Morgo Folietechniek is al jarenlang marktleider op het gebied van dampdoorlatende en dampdichte folies voor de bouw en biedt verschillende totaaloplossingen zoals met MorgoVent en MorgoTop.

Dampremmende of dampdoorlatende folie

Voor een goede isolatie en gezond leefklimaat zijn zowel dampremmende als dampdoorlatende folie nodig.

Dampremmende folie wordt aan de binnenkant van de constructie of geplaatst (de warme zijde). Dit voorkomt dat warme lucht (verzadigd met water) de constructie in kan trekken. Openingen in de dampremmende folie onder meer voor (dak)ramen en elektriciteit, dienen luchtdicht te worden afgetaped met Morgo Airseal Tape.

Om vocht welke kan ontstaan naar buiten af te voeren is dampdoorlatend folie nodig. Dampdoorlatend folie wordt geplaatst aan de buitenzijde van de constructie (de koude zijde). Deze folie zorgt ervoor dat het eventuele vocht vanuit de constructie naar buiten kan treden. Dampdoorlatend folie is waterkerend, waardoor vocht van buitenaf, zoals regen of sneeuw, niet in de constructie kan komen.

Hoe werkt een dampdoorlatende folie

Dampdoorlatende folie wordt aangebracht aan de koude kant (de buitenzijde) van een constructie, op zowel daken als gevels. De folie wordt tussen de (dak)bedekking en het isolatiemateriaal geplaatst.

De dampdoorlatende folie heeft twee functies: een waterkerende functie, om zowel regen als (stuif)sneeuw buiten de constructie te houden, en een ademende functie. Deze ademende functie voert waterdamp vanuit de constructie af naar buiten. Hierdoor zal vocht dat in de constructie terecht is gekomen niet gaan condenseren. Anders kan dit namelijk leiden tot schimmels of houtrot.

De folie werkt door middel van minuscule perforaties. Hierdoor kan de waterdamp vanuit de constructie wel naar buiten treden, maar kan vocht van buitenaf niet in de constructie terecht komen.

Dampdoorlatende folie voor ‘standaard’ daken en gevels.

MorgoVent is een dampopen folie die veel wordt gebruikt voor zowel  ‘standaard’ daken als gevels. De waterkerende eigenschappen zijn uitstekend, terwijl de het ademende karakter ervoor zorgt dat eventueel vocht in de constructie kan ontsnappen. Daarnaast beschikt deze dampopen folie, net als alle andere folies van Morgo, over uitstekende mechanische en waterdichte eigenschappen waardoor onder meer regen en (stuif)sneeuw geen kans krijgen de achter- of onderliggende constructie aan te tasten.

Dampdoorlatende folie voor flauw hellende daken

MorgoTop is een dampopen folie welke speciaal is ontwikkeld voor flauw hellende daken. Bij flauw hellende daken of een onvoldoende afsluitende dakbedekking, zoals Oudhollandse pannen, hebben externe factoren, zoals regen, (stuif)sneeuw, temperatuur en UV meer kans de onderliggende constructie aan te tasten. De uit hoogwaardige kunststoffen opgebouwde MorgoTop folies bieden een optimale bescherming van de achterliggende constructie.

Dampdoorlatende folie onder dakpannen

Dampdoorlatend folie wordt geplaatst onder de buitenste schil (dakpannen, geveldelen, enz.)en boven het isolatiemateriaal van de constructie. Hier vormt het een ademende laag, waardoor vocht dat in de constructie terecht is gekomen, naar buiten kan treden. Bovendien is dampdoorlatend folie waterkerend en houdt het vocht van buitenaf, zoals regen en sneeuw, tegen.

Daken met een flauwe hellingshoek hebben meer te lijden onder regen en sneeuw. Dit wordt veelal veroorzaakt door de mindere waterdichte aansluitingen van de toegepaste dakpannen. Hierdoor is de kans groter dat de onderliggende constructie wordt aangetast. Om dit te voorkomen is er speciale, extra waterdichte, dampdoorlatende folie (MorgoTop) ontwikkeld voor daken met een lage hellingshoek (<20 grd).

Dampdoorlatende folie welke zijde?

Anders dan bij dampremmende folie, wordt dampdoorlatende folie aan de buitenzijde (koude zijde) van de constructie geplaatst. Enerzijds fungeert de folie hier als waterkering en anderzijds heeft het een dampdoorlatende functie. Dit laatste zorgt ervoor dat dat vocht in de constructie, dat veelal door condensatie ontstaat, het pand en het isolatiemateriaal niet kan aantasten.

“Morgo Folietechniek was al in een vroeg stadium bij ons project betrokken. Niet alleen als leverancier, maar nadrukkelijk ook als adviseur.”
- René de Nijs, van Metal Design Works

Advies over dampdoorlatende folie?

Neem contact op

Meer weten over dampdoorlatende folies?

Morgo Folietechniek is al meer dan dertig jaar specialist in het ontwikkelen, produceren en leveren van dampdoorlatende folie voor daken, wanden en gevels.

Wilt u meer weten over dampdoorlatende folies of onze andere vochtregulerende bouwfolies? Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie!

Gratis advies op maat