Op 1 januari 2024 treedt de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) in werking in Nederland. Deze wet is van toepassing op zowel nieuwbouw als renovaties van gebouwen. Bouwmaterialen als technische bouwfolies spelen hierin ook een rol. Het doel van de Wkb is om de kwaliteit van gebouwen en bouwtoezicht te verbeteren via private kwaliteitsborgingsinstanties.

Bert Geerts werd over dit onderwerp geïnterviewd. Hij geeft zijn visie op de Wkb en licht toe welke rol Morgo Folietechniek hierin op zich neemt.

 

Wat doet Morgo rondom de Wkb?

“Onze klanten moeten kunnen aantonen dat ze daadwerkelijk waarmaken wat ze beloven. Dit betekent dat er een dossier moet worden opgebouwd, vastgelegd en gedocumenteerd.

Het belangrijkste is dat je te allen tijde kunt laten zien dat je voldoet aan de gestelde eisen. Dat doe je met behulp van CE-markering, de Nederlandse kwaliteitscontrole KOMO, maar ook met brandrapporten voor de brandklasse. Het materiaal moet niet alleen doen wat het moet doen, maar certificering moet dit ook aantonen. Wij zorgen standaard voor deze voorzieningen voor onze klanten. Dit maakt het werk van de ‘borgers’ makkelijk; zij hoeven alleen een vinkje te zetten en het dossier is compleet. Wij garanderen met onze totaaloplossingen en certificaten dat onze opdrachtgever ook krijgt wat hij of zij vraagt. Dat het allemaal klopt.”

 

Technische folies en kwaliteitsborging

“In de afgelopen jaren is folie een essentieel onderdeel geworden in de bouw, met name in de ontwikkeling van prefab bouwconstructies. Waar het jaren geleden vooral ‘isolatie op z’n plek hield’, kunnen we nu dankzij folies dampopen bouwen en is de vrijheid in gevelbekleding veel groter geworden. Zo zie je vandaag de dag vaker een andere gevelbekleding dan de traditionele baksteen. Folie beschermt een gebouw als tweede huid zelfs tegen (extreme) weersinvloeden.

Folie is daarom een essentieel onderdeel geworden van wanden, gevels en dakconstructies. Met het oog op de Wkb betekende dit voor ons dat onze folieproducten waar mogelijk de benodigde extra certificaten hebben. Wij bieden sowieso al onze producten aan met een KOMO-attest. We investeren al jaren in het waarborgen hiervan. Deze ontwikkelingen vragen om steeds langere garantieperiodes. Wij bieden nu al 10 jaar verzekerde productgarantie, maar onze ontwikkelingen hierin staan zeker niet stil en over langdurige garantie bij Morgo vertel ik binnenkort dan ook graag meer.”

 

De invloed van de Wkb op technische folies

“Onze bouwfolies voldoen dus allemaal aan KOMO, met Morgo zit je daarom altijd goed. Je ziet bijvoorbeeld veel ontwikkelingen rondom brandregelgeving op basis van de wetsverandering. Denk aan brandklasse B volgens de Europese normen. Dat moet voor alle folies gedocumenteerd worden. Dat doen wij al wel, je ziet dus ook steeds meer documentvorming ontstaan dankzij het Wkb-traject.

 Maar ook als het gaat over isoleren. Onze producten zijn gebaseerd op cellulose. Met de Wkb wordt het lastiger om   te werken met producten als glas of steenwol. Cellulose biedt tijdens het productieproces inzicht. Je kunt op elk   moment eenvoudig controleren. Volgens de Wkb moeten er van elke 10 elementen 3 gefotografeerd worden. Het   proces van cellulose verloopt vlekkeloos en overzichtelijk. Tijdens het industrieel inblazen kun je eenvoudig   vastleggen dat de elementen goed gevuld zijn. Dit is een groot voordeel in het kader van de Wkb en ik verwacht dat   dit soort producten daarom huidige toepassingen gaan vervangen. Het mooie is dat je zo in combinatie met de Wkb   ook meteen een duurzaamheidsslag kunt maken.”

 

Welke uitdagingen verwacht je bij de implementatie van de Wkb?

“Veel mensen realiseren zich nog niet goed genoeg dat in het ergste geval een leverancier zonder certificaat levert. De gevolgen hiervan kunnen enorm zijn. De verzekeringsmaatschappij kan bijvoorbeeld aangeven dat ze het gebouw daarom niet verzekeren. Dit ondermijnt de waarde van een gebouw direct. Dit is ook meteen de grootste uitdaging. Houden we ons allemaal echt aan het waarborgen van die kwaliteit? Er bestaat een kans dat in tijden van economische druk direct andere keuzes worden gemaakt, bijvoorbeeld op basis van prijs in plaats van een certificaat.”

 

Welke stappen moet de bouwer nemen zodat hun technische bouwfolies voldoen aan Wkb-eisen?

“Steeds vaker zijn wij onderdeel in het conceptueel denken rondom de totale gevel of dakopbouw. Met partners komen wij tot een gevel of dakopbouw die voldoet aan alle eisen van de Wkb. Degene die aansprakelijk zijn, de bouwers dus, moeten het documentatie- en inkooptraject zo inrichten dat het een compleet verhaal is, inclusief benodigde certificaten en documenten. Zij moeten eisen dat de folie voorzien is van een KOMO-attest. Dit is cruciaal voor de Nederlandse markt. Zo weet je dat je goed zit.”