Wanneer u zich gaat oriënteren op welke bouwfolie het beste is om te gebruiken, dan zult u merken dat er heel veel keus is. Zo maken we onderscheid tussen dakfolie, gevelfolie en vloerfolie, maar binnen deze categorieën zijn ook weer allerlei verschillende folietypes te vinden. Dit kan het lastig maken om te bepalen welke bouwfolie het meest geschikt is voor uw specifieke toepassing. Om u op weg te helpen hebben wij de meest veelgebruikte soorten bouwfolie op een rijtje gezet, inclusief de verschillende mogelijkheden binnen elke categorie.

Welke bouwfolie gebruiken?

Dampdichte bouwfolie

Wanneer er vocht van binnenuit het isolatiemateriaal of de dak- of gevelconstructie binnen kan dringen, kan dit zowel het isolatiemateriaal zelf als de constructie beschadigen. Het primaire doel van dampdichte bouwfolie is om dit te voorkomen. Deze bouwfolie dient aan de warme zijde (binnenzijde) van de constructie te worden aangebracht vooral belangrijk bij sauna en zwembad bouw.

Dampremmende bouwfolie

Het voornaamste doel van dampremmende bouwfolie is voorkomen dat er warme, vochtige lucht van binnenuit het isolatiemateriaal of de constructie zelf binnen kan dringen en daar gaat condenseren. Ook dit type bouwfolie dient aan de warme zijde van de constructie aangebracht te worden. Daarbij is het van belang dat het geheel gesloten is; naden afplakken met speciale tape is daarom aan te raden.

Dampdoorlatende bouwfolie

Dampdoorlatende bouwfolie heeft twee primaire functies: waterkering (het buiten houden van neerslag) en vochtafvoer (van binnen naar buiten toe) ter voorkoming van inwendige condensatie. Dit type bouwfolie dient aan de koude zijde van de constructie te worden aangebracht.

Dampopen bouwfolie

Dampopen bouwfolie heeft eveneens een tweeledige functie: het beschermt de constructie tegen vocht van buitenaf en zorgt ervoor dat vocht dat van binnenuit de constructie is binnengedrongen naar buiten wordt afgevoerd. Dit type bouwfolie, dat een populaire keuze bij luchtdicht bouwen, wordt aan de koude zijde van de constructie aangebracht.

Dampwerende bouwfolie

Het primaire doel van dampwerende bouwfolie is voorkomen dat de warme binnenlucht en de koude buitenlucht met elkaar in contact komen en er condens kan ontstaan. Dit type bouwfolie wordt aan de warme zijde van de constructie aangebracht en is onmisbaar bij het isoleren van ruimtes met een hoge luchtvochtigheid.

UV-bestendige bouwfolie

UV-bestendige bouwfolie wordt ook wel open gevelfolie genoemd. Deze bouwfolies zijn namelijk speciaal ontwikkeld voor toepassingen achter (gedeeltelijk) open gevelconstructies. In tegenstelling tot de meeste soorten bouwfolie, worden deze bouwfolies blootgesteld aan zonlicht. De UV-bestendige eigenschappen zorgen ervoor dat de bouwfolie niet kan verkleuren.

Reflecterende bouwfolie

Reflecterende bouwfolies zijn voorzien van een laagje aluminium. Dit reflecteert de warmtestraling, zodat deze niet in het materiaal of de onderliggende isolatie kan trekken. Dit betekent dat het de warmte ’s winters binnen houdt, en dat het ’s zomers lekker koel blijft. Bovendien is bij gebruik van reflecterende bouwfolie minder isolatiemateriaal nodig om de gewenste RC-waarde te behalen.

Geluiddempende bouwfolie

Geluiddempende bouwfolie is, zoals de naam al aangeeft, voornamelijk bedoelt voor het dempen van geluid. Bouwfolie met dergelijke eigenschappen is voornamelijk gewenst bij projecten in drukke stedelijke gebieden waarbij men overlast door omgevingsgeluiden zoveel mogelijk wil beperken, alsmede in wooncomplexen met open wand- en plafondconstructies. Een voorbeeld van geluiddempende bouwfolie is Morgo Firetdoek.