Een goede isolatie is een van de beste manieren om thuis energie te besparen. Een slecht geïsoleerd huis betekent namelijk dat u meer geld kwijt bent aan het verwarmen (en koelen) van uw woning. Daar komt bij dat een adequate isolatie de primaire voorwaarde is voor de installatie van duurzame oplossingen, zoals warmtepompen en ventilatiesystemen met warmteterugwinning (WTW). Met andere woorden: wie thuis energie wil besparen kan het beste eerst evalueren wat er verbetert kan worden op het gebied van isolatie. Wanneer u besluit om uw vloer, wanden, gevel of dak te isoleren, dan komt u voor nog een vraag te staan: waar gaat u mee isoleren? Milieuvriendelijk, duurzaam isolatiemateriaal verdient altijd de voorkeur, zeker nu energieneutraal bouwen de standaard wordt. Maar welke mogelijkheden heeft u op het gebied van milieuvriendelijke isolatiematerialen? En wat zijn de voordelen hiervan?

Welke soorten milieuvriendelijke isolatiematerialen zijn er zoal?

Schapenwol

U bent ongetwijfeld bekend met de unieke eigenschappen die schapenwol ideaal maken voor kleding en beddengoed. Maar wist u dat schapenwol ook gebruikt kan worden om uw woning mee te isoleren? Samengeperste wolvezels vormen een soort luchtkussentjes die hetzelfde effect creëren als een wollen deken: ’s winters houdt het de warmte binnen, en ’s zomers blijft het koel.

Cellulose

Cellulose is een isolatiemateriaal dat wordt vervaardigd uit gerecycled papier. Als van al het papier dat elk jaar op stortplaatsen terecht komt cellulose isolatiemateriaal gemaakt zou worden, zou dat maar liefst acht miljoen ton CO2-uitstoot besparen! Isoleren met cellulose is echter niet alleen een milieuvriendelijke maar ook zeer betaalbare oplossing. Het materiaal heeft uitstekende warmte- en geluidsisolerende en vochtregulerende eigenschappen en is zeer breed toepasbaar. Zo kan het gebruikt worden voor de isolatie van vloeren, spouwmuren, gevels en daken.

Lucht

Luchtspleten worden nog altijd op grote schaal toegepast om woningen te isoleren. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Wel, lucht op zichzelf biedt slechts minimale isolerende eigenschappen. Om optimaal te kunnen profiteren van de thermale prestaties, dienen luchtspleten aan een of beide kanten voorzien te worden van een reflecterend oppervlak. Dit zorgt er namelijk voor dat warmtestraling terug wordt gereflecteerd en de warmte dus niet kan ontsnappen. Nu weet u ook waarom veel isolerende folies eruit zien als een soort aluminiumfolie!Wat zijn de voordelen van milieuvriendelijk isolatiemateriaal?

Wat zijn de voordelen van milieuvriendelijk isolatiemateriaal?

Duurzame en veilige bestanddelen

Milieuvriendelijke isolatiematerialen zijn over het algemeen natuurlijke en/of gerecyclede materialen die geen chemische en andere schadelijke stoffen bevatten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld glasvezel, zijn milieuvriendelijke isolatiematerialen veilig te hanteren en veroorzaken ze geen irritaties aan de huid of luchtwegen. Daarbij reduceert u met gerecyclede materialen uw CO2-voetafdruk en draagt u dus bij aan een beter milieu.

 Lagere productiekosten

Milieuvriendelijke isolatiematerialen vereisen over het algemeen aanzienlijk minder energie om te produceren dan conventionele isolatiematerialen. Om een voorbeeld te geven: het produceren van glasvezel-isolatie vergt tien keer meer energie dan het produceren van cellulose-isolatie. En lagere productiekosten resulteren bijgevolg ook in lagere aanschafkosten.

 Een optimale kostenbesparing

Met moderne milieuvriendelijke isolatiematerialen kunt u net zo veel energiekosten besparen als met conventionele isolatiemethodes. Sterker nog, veel groene alternatieven bieden per vierkante meter zelfs een veel betere isolatie. U bespaart dus niet alleen op aanschafkosten – ook op de lange termijn bent u met milieuvriendelijke isolatiematerialen goedkoper uit.