Landgoed Huize Bergen past Passief Bouwen toe bij uitbreiding hotelkamers

Midden in de natuur van Vught en tegelijkertijd heel dichtbij het historische stadscentrum van Den Bosch ligt Landgoed Huize Bergen. Volgens de bouwprincipes van Passief Bouwen heeft het landgoed onlangs haar hotelkamers fors uitgebreid. Morgo Folietechniek was vanaf het begin betrokken bij dit bijzondere project.

Het conferentiecentrum en hotel Landgoed Huize Bergen koos bij de uitbreiding van haar hotelkamers voor een bijzondere aanpak. Door de nieuwe hotelkamers in een apart complex onder te brengen, wordt het monumentale landgoed intact gelaten. Het aparte complex wordt mooi gesitueerd in de natuurlijke omgeving. Het gebouw heeft een krachtige en tegelijkertijd rustige uitstraling door het moderne ontwerp, waarbij de gehele halfopen buitengevel is afgewerkt met hout.

Op zoek naar de juiste partners

Bouwgroep Moonen uit Den Bosch wint medio 2016 de aanbestedingsprocedure voor dit project en gaat enthousiast aan de slag. Projectleider Christ Hoedemakers hoort via dakspecialist Unidek dat Morgo Folietechniek veel kennis en ervaring heeft op het gebied van halfopen gevels. Al snel zitten hij en inkoper Joost van der Aa van Bouwgroep Moonen met Morgo Folietechniek aan tafel om een aantal dak- en geveldetails in het ontwerp uit te werken.

Projectleider Christ Hoedemakers: ”Om te zorgen dat het gebouw bouwfysisch voldoet aan het bouwconcept van Passief Bouwen en gegarandeerd waterkerend en dampopen is, hebben we externe partijen betrokken bij het project. Morgo Folietechniek heeft ons geadviseerd bij de opbouw en de afwerking van de halfopen gevel, die moet zorgen dat het gebouw waterdicht is. Het was een hele uitdaging om in een kort tijdsbestek de hotelkamers te bouwen en zowel het dak als de gevel gegarandeerd luchtdicht aan de binnenzijde en 100% waterdicht aan de buitenzijde van de constructie te krijgen.”

Halfopen gevel waterdicht met MorgoFassade Economic

De gedeeltelijk open gevel is opgebouwd uit HSB-elementen, waarin ca 600 m2 MorgoFassade Economic Plus is verwerkt. Er wordt bewust gekozen voor MorgoFassade Economic Plus vanwege een aantal specifieke eigenschappen: de folie is namelijk UV-stabiel, waterkerend én dampopen en heeft een brandklasse Bs1d0. Christ Hoedemakers: “Gabor Keresztes van Morgo Folietechniek heeft ons niet alleen in de voorbesprekingen goed geadviseerd, hij hield ook tijdens de bouw vinger aan de pols. Tijdens een speciale Toolboxmeeting heeft hij laten zien hoe de Fassade folie verlijmd moet worden en wat daarbij de aandachtpunten zijn. Zo hebben we de kwaliteit kunnen leveren die we willen leveren. Helemaal perfect voor ons.”

Houten afwerking halfopen gevelsysteem

De buitenzijde van het complex is volledig afgewerkt met hout. Om de constructie waterdicht te houden, zijn de tengels waarop de afwerkingslaag is bevestigd, voorzien van zelfklevend tengelband. Daarna zijn de tengels op de MorgoFassade Economic Plus geschroefd. Het tengelband zorgt dat de Fassadefolie gegarandeerd waterdicht blijft ter hoogte van de bevestingspunten van de tengels. Voor de afwerking van de afdichtingspunten rondom de kozijnen is MorgoAirseal Black toegepast. Gabor Keresztes: “Deze UV-stabiele, waterkerende tape is heel geschikt voor dit soort gedeeltelijk open gevels en voorzien van een acryllaat lijmlaag, die perfect hecht op bijna alle ondergronden.”

Met de juiste partijen kwaliteit waarmaken

Niet alleen het uiteindelijke resultaat is uniek en zeer geslaagd, ook op de totstandkoming en de samenwerking tijdens de bouw wordt door alle betrokken partijen met tevredenheid teruggekeken. In zeer korte tijd is een passief gebouw gerealiseerd, wat een heel andere aanpak en werkwijze vraagt dan het traditionele bouwen. Christ Hoedemakers: “We gingen voor kwaliteit. Door de juiste partners te betrekken bij het bouwproces hebben we die kunnen realiseren. Morgo Folietechniek was een van die partijen. Gabor Keresztes heeft ons goed geadviseerd en is gedurende het hele bouwproces betrokken gebleven. Dat zie je niet vaak bij leveranciers. Bij dit project was dat bijzonder prettig voor ons. Passief en duurzaam bouwen heeft de toekomst en halfopen gevelconstructies zien we steeds vaker. Dus als we dit weer aan de hand hebben, weten we Morgo Folietechniek te vinden.”