Op een prachtige groene stek aan de Heiligenbergerweg in Amersfoort, wordt gebouwd aan een eigenzinnige woning. Of misschien is ‘kunstzinnig’ een betere kwalificatie. Hoe dan ook bouwen de opdrachtgevers, een kunstenaarsechtpaar, een niet-alledaags pand om in te wonen en te werken. Het kleurrijke bouwwerk wordt gebouwd volgens de principes van luchtdicht bouwen en is volledig energieneutraal. Roald van Brouwershaven van Morgo Folietechniek werd gevraagd om advies en raakte betrokken bij dit bijzondere bouwproject.

Roald van Brouwershaven: “Ik werd benaderd door Pieter Witteman van Witteman Bouw & Advies uit Amersfoort. Hij was op zoek naar specialistische kennis op het gebied van de bouwfolies. We hebben al eerder samengewerkt en zo raakte ik betrokken bij dit superleuke, niet-alledaagse project.” 

Halfopen gevel in alle kleuren van de regenboog
Het pand, bedoeld als woning en atelier, is maar liefst 2200m3 groot en volledig opgebouwd uit verschillende driehoekige vlakken met elk een andere hellingsgraad. De uit staal opgetrokken constructie wordt afgewerkt met een halfopen houten gevel in alle kleuren van de regenboog!

Tweelaags dampopen foliesysteem tackelt de grootste uitdagingen
Daarmee wordt direct de uitdaging in dit project duidelijk: de combinatie van de halfopen gevel en de vele hellende vlakken zorgt voor een hoge waterbelasting van de constructie. Om de waterdichtheid van de constructie blijvend te garanderen, wordt daarom gekozen voor een tweelaags dampopen foliesysteem. Allereerst wordt de hele constructie bekleed met MorgoTop FH. Daaroverheen wordt MorgoFassade UV-FR aangebracht.

Roald: “De halfopen gevelafwerking in combinatie met de hellende vlakken geven een extra zware water- en UV-belasting op de constructie. Geen enkel vlak staat loodrecht op de ander. Als je niet oplet, kan water onnodig lang op de folie blijven staan. Dat wil je niet, dus moesten we nadenken over de vraag hoe we overal zorgen dat water en vocht zo snel mogelijk worden afgevoerd.” 

Duurzame oplossing met MorgoTop FH en MorgoFassade UV-FR 
Om de zware waterbelasting te tackelen en de waterdichtheid te garanderen is gekozen voor een combinatie van MorgoTop FH en MorgoFassade UV-FR. Met de zware kwaliteit van de MorgoTop FH is de waterdichtheid van de constructie op alle hellende vlakken gegarandeerd. Maar de hellende vlakken zorgen ook voor een zwaardere UV-belasting dan normaal. Daarom is een tweede folielaag aangebracht met MorgoFassade UV-FR. Zo zijn beiden gegarandeerd.

Optimaal waterafvoer 
In het project is veel aandacht voor details, zoals de waterdichting van bevestigingspunten en kozijnsparingen en het correct verlijmen van de folie-overlappen. 
Roald: “Het regelwerk is kruislings aangebracht op de constructie en bestaat uit twee lagen. Aan de binnenzijde van de eerste laag regelwerk hebben we MorgoTop Band aangebracht. Dit zelfklevende afdichtingsband heeft een vulkaniserende werking, waardoor de schroefpunten volledig waterdicht zijn afgesloten. Dit regelwerk moest rondom verticaal uitgelijnd aangebracht worden, om een snelle afvoer van water te garanderen. Een hele uitdaging gezien de diverse hellingshoeken per gevelvlak. 

Daarnaast was het een ingewikkelde puzzel om de horizontale montageregels goed te plaatsen en de uiteindelijke gevelbekleding in veelvuldig variërende lengtedelen, correct aan te brengen. Doordat alle vlakken een andere vormgeving en hellingsgraad hebben en op een unieke wijze aansluiten op de andere vlakken, is voor ieder vlak berekend hoe het regelwerk eruit moet zien om een optimale waterafvoer te garanderen. Een hele berekening, maar superbelangrijk. Je wilt immers zo snel mogelijk sneeuw of regenwater van je gevel afhebben.”

MorgoColl, MorgoLiquid en Morgo Doorvoermanchetten
Om te zorgen dat de folies water- en luchtdicht op elkaar aansluiten, zijn de overlappen verlijmd met MorgoColl. De kozijnsparingen zijn gegarandeerd waterdicht door de voorbewerking met MorgoLiquid, een eenvoudig met de kwast aan te brengen rubberen pasta. Tenslotte zijn de diverse leidingdoorvoerpunten van binnen naar buiten waterdicht afgesloten met Morgo Doorvoermanchetten

Oog voor kwaliteit, afwerking en details 
De opdrachtgevers stellen hoge eisen aan de afwerking en detaillering. Dit vraagt in de praktijk om goede afstemming en intensieve samenwerking met alle partijen. Roald: “Alles moet echt 100% zijn en de luchtdichtheid van het pand wordt getest met een blowerdoortest. Gelukkig zijn alle partijen het over één ding eens: de kwaliteit van het eindresultaat is leidend. Hoe we dit vormgeven, wordt op een positieve manier met elkaar besproken. Er zijn keuzes gemaakt waar iedereen achterstaat. Op een gegeven moment zit je met elkaar in de juiste flow. Dat is prettig werken en komt het eindresultaat altijd ten goede.”