Sprookjesachtige boomhut trekt veel vakantiegangers

In 2014 spraken ze er al over: hoe zou het zijn om een heel nieuw type recreatiewoning te bouwen voor Landal. Een vakantiewoning die opvalt en aanspreekt. Iets onderscheidends. Samen bedachten ze een duurzame, luxe boomwoning. Maar zoiets ontwikkelen kost het nodige denkwerk!

Aan het woord zijn Wilfred Nijhuis, Ben Scholten en Ton Schoorlemmer, respectievelijk projectcoördinator vanuit Landal Hoenderloo en medewerkers van Bouwbedrijf Van Wijnen Deventer. “De boomwoning hebben we samen bedacht. Het is echt iets unieks en daarmee voor ons ook een experiment”, vertelt Ton Schoorlemmer van Timmerbedrijf Van Wijnen uit Deventer. “Dus gingen we op zoek naar de juiste samenwerkingspartners.”

Super comfortabel vakantie vieren in een boomhut

Want hoe bouw je een duurzame boomwoning, die gebruikers voorziet van alle gemakken en hedendaags comfort? Wilfred: “We wilden een echte trekpleister, een vakantiehuisje dat meer biedt dan de ‘standaard’ recreatiewoningen. Bezoekers moeten het gevoel hebben dat ze lekker in de natuur zitten. En alleen het vakantiehuisje moet al zoveel te bieden hebben, dat het een attractie op zich is.”

Om dit voor elkaar te boksen, schakelde Van Wijnen al in de ontwikkelfase Morgo Folietechniek in. “Want,” legt Schoorlemmer uit, “ze zijn niet alleen leverancier, maar hebben ook alle kennis in huis om ons optimaal te adviseren over mogelijke oplossingen in het ontwerp en de uitvoering van het project.”

Om te zorgen voor optimaal hedendaags comfort, zitten in de Boomwoning diverse folies en andere producten van Morgo Folietechniek verwerkt. Deze zorgen ervoor dat het houten gebouw water- en winddicht is. Zo is op het dak onder de houten singels MorgoTop ZF toegepast. Een zeer sterke, waterkerende, dampopen folie, die bovendien UV-stabiel is.

Met de juiste kennis blijken oplossingen eenvoudig

Achter de houten gevel is MorgoFassade UV-FR verwerkt. Eveneens UV-stabiel, dampopen, vochtwerend en speciaal ontwikkeld voor toepassing achter gedeeltelijk open gevelsystemen. Ton Schoorlemmer: “in het kader van duurzaamheid is de boomwoning opgetrokken uit hergebruikte materialen. De buitenste schil is bijvoorbeeld betimmerd met opgezaagde balken uit sloopwoningen.” “Het is helemaal niet erg als er her en der wat is beschadigd. Dat past juist bij het karakter van de Boomwoning: nostalgisch, doorleeft en historisch,” vult Nijhuis hem aan. “Belangrijk is wel dat de achterliggende constructie maximaal beschermd is. En daar is de MorgoFassade UV-FR perfect geschikt voor.”

Verder is ook de hele onderkant van de constructie voorzien van een Fassade folie van Morgo Folietechniek. Aan de binnenzijde van de houtskeletbouwelementen is ProFol PE als dampremmer toegepast. Bij de overgangen van de dakopbouw naar de singels is er gebruik gemaakt van MorgoFormFlash als loodvervanger. Tenslotte hebben we Morgo Zelfklevende EPDM en MorgoAirseal Green tape toegepast bij onder meer de overgangen tussen de verschillende elementen.

Over de samenwerking met Morgo Folietechniek is Schoorlemmer positief. “Roald van Brouwershaven heeft ons vanaf het allereerste begin geweldig geholpen. We zijn goed geadviseerd en uitstekend begeleid gedurende het gehele traject.”

Sprookjesachtige boomhutten zijn echte trekpleister

En het resultaat is niet alleen fraai om te zien, het is ook een daverend succes. De sprookjesachtige boomwoningen zijn een echte trekpleister. Sinds ze vanaf juli 2016 in de verhuur zijn gegaan, zijn ze altijd volgeboekt. Nijhuis: “Het is echt geworden wat we voor ogen houden: een duurzame, zeer comfortabele vakantiewoning op palen, die door onder meer een glijbaan vanaf het terras en een hoogslaper met een ingekeepte boomstam als trap an sich al een attractie is!