Duurzaam is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. Een breed begrip, dat inmiddels in vele sectoren is geïntegreerd. Duurzame koffie, duurzame chocolade, duurzaam ondernemen en ook duurzaam bouwen is anno 2019 de norm. Maar wat is het precies? Alle ins & outs!

Wat verstaan we onder duurzaam bouwen?

Duurzaam bouwen en verbouwen is bouwen op een manier waarbij rekening wordt gehouden met de effecten op het milieu. In elke fase van de bouw wordt hier rekening mee gehouden: in de ontwerpfase, de bouwfase, de gebruiksfase en bij de sloop. En ook het gebruik van het pand moet na de oplevering duurzaam zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de verwarming en isolatie. Duurzame woningen en bedrijfspanden zijn vaak gezonder voor bewoners en ook energiezuiniger.

De voordelen van duurzaam bouwen

  • Minder belasting voor het milieu
  • Bouwmaterialen met een lange levensduur
  • Energiebesparing
  • Bouwen met subsidie
  • Hogere woningwaarde

Duurzaam verbouwen

Duurzaam verbouwen heeft hetzelfde uitgangspunt als duurzaam bouwen, alleen hier gaat het om bestaande bouw: het verduurzamen van de huidige woning. Met duurzame kozijnen bijvoorbeeld, vloerverwarming, goede isolatie, een duurzame badkamer of een duurzame keuken. Het is belangrijk dat je ook bij de materiaalkeuze let op de milieuvriendelijkheid. Kies voor duurzaam hout, zonnepanelen, waterdoorlatende stenen, waterbesparende kranen, slimme verlichting en zo zijn er nog tal van milieubewuste producten. Een duurzaam huis is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Je bespaart al gauw honderden euro’s per jaar aan stookkosten. Een slimme verbouwer is op de toekomst voorbereid