Isolatie in het kort

Isolatie is het materiaal dat wordt aangebracht om een woning of bedrijfspand beter te beschermen tegen invloeden van buitenaf. Warmte, kou, geluid, beweging of brand. In 90 procent van de gevallen wordt isolatie ingezet om het pand te beschermen tegen warmte en kou van buiten. Met name via de muren, vloeren, daken en ramen gaat veel warmte verloren. Dit zijn onderdelen die we (laten) isoleren. Voor isolatie worden verschillende materialen gebruikt. De meest voorkomende isolatiematerialen zijn: minerale wollen, kunststof, cellenglas en reflecterende isolatie. Voor de verschillende soorten, geldt een verschillende minimumdikte.

Vloerverwarming

Ook in vloerverwarming is een keuze voor de consument. Hij kan op twee manieren worden geïnstalleerd: vloerverwarming bij een hechtende vloer en vloerverwarming bij een zwevende vloer. Deze laatste is de meest voorkomende methode. In beide gevallen is de isolatie een belangrijk onderdeel, dat nog wel eens wordt vergeten!

Isolatie onder vloerverwarming

Een veelgehoorde reden bij mensen die voor een vloerverwarming kiezen, is de besparing! Een koude ondergrond, zorgt ervoor dat je huis veel warmte verliest. Niet met een vloerverwarming! Isolatie is dan wel van groot belang, om niet alsnog de helft van de warmte te verliezen via de onderkant. Met een goede isolatie van de vloerverwarming kun je veel energie – en dus geld – besparen. Bespaar dus nooit op je isolatie, dat kost alleen maar geld! Wil je het maximale uit je vloerverwarming halen, dan is die extra investering voor de isolatie het dubbel en dwars waard.

De juiste vloerbedekking

De werking van isolatie onder vloerverwarming wordt nog eens extra ondersteund door de juiste vloerbedekking. Sommige typen vloerbedekking houden de warmte tegen, waardoor deze als het ware onder de vloer blijft hangen. Dat kan niet de bedoeling zijn! De beste vloerbedekkingen voor woningen met vloerverwarming zijn PVC vloeren, tapijt en vinyl.