Met een zonnepaneel-systeem, ook wel een PV-systeem genoemd, kan de gratis energie van de zon worden omgezet in bruikbare elektriciteit om het huishouden van stroom te voorzien. Dit is niet alleen een duurzame oplossing, maar resulteert tevens in een aanzienlijke besparing op de maandelijkse energiekosten. Maar wat voor folie heeft u nodig als u PV-systemen op het dak gebruikt?

Wat voor folie heb ik nodig als ik PV-systemen op het dak gebruik?

Voor het bepalen van de juiste dakfolie is het belangrijk om onderscheid te maken tussen opdak PV-systemen en indak PV-systemen.

Opdak PV-systemen

De meeste PV-systemen in Nederland zijn zogeheten opdak PV-systemen; hierbij worden de zonnepanelen over de dakbedekking heen geplaatst. Dit is gunstig wanneer men bij bestaande woningen zonnepanelen wil installeren. Het biedt ook de mogelijkheid om later extra panelen te plaatsen, bijvoorbeeld omdat het energieverbruik van het huishouden toeneemt. Bij dergelijke opdak PV-systemen zijn de standaard MorgoVent 150, MorgoVent VX en MorgoVent 150FR Monolitisch spinvliesfolie een goede keuze. Deze drie- of vierlaagse damp-open en waterkerende dakfolie biedt een uitstekende bescherming voor daken.

Indak PV-systemen

Indak PV-systemen winnen geleidelijk aan steeds meer terrein. Hierbij worden de zonnepanelen in het dak geïntegreerd, wat zorgt voor een mooi en strak geheel. Naast het esthetische aspect bieden indak PV-systemen ook het voordeel dat het dak minder zwaar belast wordt; de zonnepanelen fungeren immers ook als dakbedekking. Een indak PV-systeem is in feite een gesloten gemonteerd systeem, waarbij onder de zonnepanelen een kunststof schaal is aangebracht ten behoeve van de waterkering. Hier kunt u MorgoTop Solar toepassen. Deze dakfolie is speciaal ontwikkeld voor toepassingen onder zonnepanelen en metalen daken en heeft een temperatuurbestendigheid van maar liefst 120oC. Voor situaties waarbij een dakfolie met brandklasse wordt voorgeschreven, adviseren wij MorgoTop Standaard FR. Deze UV-gestabiliseerde dakfolie heeft een temperatuurbestendigheid tot 100oC en is voorzien van brandklasse B-s1,d0 volgens EN 13501-1.

Meer weten over folie voor PV-systemen op het dak?

Op de www.morgofolietechniek.com kunt u alle technische gegevens en de verwerkingsvoorschriften van onze dakfolies vinden. Heeft u behoefte aan een deskundig advies op maat, neem dan gerust even contact met ons op.