Bij Morgo Folietechniek streven we ernaar om onze klanten zo goed mogelijk te informeren over de mogelijkheden die er zijn met betrekking tot isoleren. Dit doen we onder andere door het beantwoorden van veelgestelde vragen. Hieronder leggen we uit wat een loodslabbe is en voor welke toepassingen deze gebruikt wordt.

Wat is een loodslabbe?

Een loodslabbe, soms ook wel een loodslab of voeglood genoemd, is een afdichting in het dak gemaakt van lood. Het gaat hierbij om een dunne strook van lood die waterkering als primaire functie heeft. Met andere woorden: als een waterdichte afsluiting tussen verschillende onderdelen van het dak wordt aangebracht, zodat lekkages voorkomen kunnen worden. Een loodslabbe draagt in mindere mate ook bij aan de isolatie; naden en kieren waaruit anders warmte zou ontsnappen worden door de strook immers afgedicht.

Voor welke toepassingen worden loodslabbes gebruikt?

Loodslabbes worden onder andere toegepast voor het afdichten van aansluitingen:

  • Bij dakonderbrekingen, zoals schoorstenen, ventilatiekanalen, dakkapellen en lichtkoepels.
  • Aan de onderzijde van hellende dakoppervlakken.
  • Tussen twee platte of hellende daken.

Wat zijn de nadelen van een loodslabbe?

Loodslabbes zijn vooral nog te zien bij oudere woningen. Bij nieuwbouw worden ze steeds minder vaak toegepast. Dat komt omdat loodslabbes nogal wat nadelen hebben:

  • Lood valt onder de zware metalen en is geen milieuvriendelijk materiaal. Vanwege de grote focus op duurzaamheid is het kiezen van een milieuvriendelijk alternatief zeker aan te raden.
  • Loodslabbes zijn gevoelig voor oxidatie. Ze moeten daarom behandeld worden om te voorkomen dat het materiaal op den broos wordt en gaat scheuren.
  • Lood is, zelfs in plaatvorm, een relatief zwaar materiaal en daardoor vrij lastig te verwerken.
  • Vanwege de hoge loodprijs komt er met enige regelmaat looddiefstal voor. Dit leidt meer dan eens tot beschadigingen en lekkages.

Zijn er alternatieven voor loodslabbes?

Jazeker! Morgo Folietechniek heeft verschillende alternatieven voor loodslabbes in het assortiment. Deze zijn milieuvriendelijker dan lood, makkelijker te verwerken en bieden tevens de mogelijkheid om in één leer langere lengtes aan te brengen.

Meer weten over alternatieven voor loodslabbes?

U kunt op www.morgofolietechniek.com terecht voor alle technische gegevens en verwerkingsvoorschriften van onze alternatieven voor loodslabbes. Uiteraard kunt u bij ons terecht voor een deskundig advies met betrekking tot het juiste product voor uw specifieke toepassing. Neem gerust contact met ons op, we zijn u graag van dienst!