Een van de vele termen die men geregeld tegenkomt in de bouwsector is ‘dampremmende laag’. Maar wat is een dampremmende laag precies? Waarom is het belangrijk een dampremmende laag aan te brengen? En welke mogelijkheden heeft u op dit gebied?

Wat is een dampremmende laag?

Een dampremmende laag, ook wel een dampdichte laag genoemd, is een dunne laag (doorgaans een folie) die wordt aangebracht aan de binnenkant (de warme zijde) van een constructie. De laag voorkomt dat het isolatiemateriaal vochtig kan worden en dat vocht in de constructie kan gaan condenseren. Tegenwoordig is het aanbrengen van een dampremmende laag een standaard onderdeel van de isolatie van woningen en gebouwen; het is ook noodzakelijk om te kunnen voldoen aan de eisen op het gebied van duurzaam bouwen.

Waarom is een dampremmende laag belangrijk?

In alle huizen en gebouwen ontstaat vocht. Dit is onvermijdelijk; we ademen immers ook vocht uit. Door goed te ventileren kan een groot deel van het vocht worden afgevoerd, maar er zal altijd wat vocht in de ruimtes achterblijven. Wanneer dat vocht de kans krijgt om in het isolatiemateriaal van een gevel, dak of vloer te trekken, zal het gaan condenseren. Dit leidt tot schimmelvorming, wat zorgt voor een ongezond binnenklimaat. Daarnaast kan vocht de integriteit van de isolatie compromitteren, waardoor het energieverbruik in de loop der tijd steeds verder toeneemt. Bovendien kan de condensatie de constructie zelf aantasten, wat desastreuze (en zeer kostbare) gevolgen kan hebben. Gelukkig kan dit eenvoudig voorkomen worden door een dampremmende laag aan te brengen.

Welke dampremmende folies zijn er zoal verkrijgbaar?

Er zijn tegenwoordig veel verschillende materialen verkrijgbaar die een dampremmende werking hebben. Vanwege de eenvoudige toepassingsmogelijkheden wordt in de meeste gevallen dampremmende folie gebruikt; dit kan zowel bij nieuwbouw als bij bestaande constructies worden toegepast. Bij Morgo Folietechniek hebben we de Profol serie, welke bestaat uit diverse soorten dampremmende folies die zijn vervaardigd uit onder andere polypropeen (PP), polyethyleen (PE) of een combinatie van polyethyleen en aluminium. Een aantal van deze folies hebben tevens waterkerende, reflecterende en/of isolerende eigenschappen en zijn ook uitstekend geschikt voor bouwprojecten met een focus op luchtdicht bouwen. We hebben zelfs een zogeheten variabele dampremmer in het assortiment: Profol Varia. Deze bouwfolie is in staat om de SD-waarde aan te passen aan de externe omstandigheden, waardoor altijd een optimale dampremming gerealiseerd wordt.

Tot slot

Zoals u merkt zit er nog best wat verschil tussen de verschillende soorten dampremmende folies die er op de markt zijn. Voor een optimaal resultaat is het echter zeer belangrijk om de juiste dampremmende folie te gebruiken. Morgo Folietechniek is u graag van dienst met een deskundig advies betreffende de meest geschikte bouwfolie voor uw project. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.