Wanneer u zich gaat oriënteren op isolatiematerialen, dan komt u verschillende termen tegen. Het is goed om te weten wat die termen betekenen; ze definiëren namelijk de specifieke eigenschappen van het isolatiemateriaal. Op die manier kunt u bepalen of het product geschikt is voor uw specifieke toepassing, en in hoeverre het voldoet aan de huidige eisen met betrekking tot bijvoorbeeld duurzaam bouwen en klimaatneutraal bouwen. Hieronder vertellen we u alles dat u moet weten over de lambda waarde van isolatiemateriaal.
Wat is de lambda waarde?
De lambda waarde is een getal dat de warmtegeleidbaarheid van een isolatiemateriaal aangeeft. Het wordt ook wel de warmtegeleidingscoëfficiënt genoemd. Hoe lager de waarde is, des te beter. Want hoe slechter het isolatiemateriaal warmte geleidt, hoe beter het warmte vasthoudt – en dat is immers het doel van warmte-isolatie. Het is dus altijd gewenst om te kiezen voor een materiaal met een zo laag mogelijke waarde.
Hebben alle isolatiematerialen een lambda waarde?
De warmtegeleidingscoëfficiënt is alleen van toepassing op homogene materialen, dus isolatiematerialen die overal dezelfde samenstelling en dus dezelfde eigenschappen hebben.
Ook goed om te weten is dat de lambda waarde niets te maken heeft met hoe dik het isolatiemateriaal is. Een 50 millimeter dikke isolatieplaat van een bepaald materiaal heeft namelijk dezelfde warmtegeleidingscoëfficiënt als een 100 millimeter dikke isolatieplaat van hetzelfde materiaal. De dikte heeft geen invloed op de warmtegeleidbaarheid.
Hoe wordt de lambda waarde uitgedrukt?
De warmtegeleidingscoëfficiënt wordt aangegeven met λ, in de eenheid W/m.K. Met andere woorden: het warmteverlies in Watt per meter, per graad Kelvin temperatuurverschil tussen de beide zijden van het isolatiemateriaal. Deze waarde geeft dus aan hoeveel Watt energie er door 1 m2 van het isolatiemateriaal heen gaat bij een dikte van 1 meter.
Behalve het feit dat de lambda waarde op zich belangrijk is om de warmtegeleidbaarheid van isolatiematerialen te bepalen, heeft u deze waarde ook nodig om de warmteweerstand van materialen (Rd waarde) en de warmteweerstand van de totale constructie (Rc-waarde) te berekenen.
Welke isolatiematerialen hebben een lagewaarde en welke juist niet?
Zoals eerder aangegeven gaat de voorkeur uit naar isolatiematerialen met een lage lambda waarde, omdat deze warmte slecht geleiden en dus beter isoleren.
Materialen met een lage waarde, die dus slecht geleiden en goede warmte-isolerende eigenschappen hebben, zijn bijvoorbeeld EPS (piepschuim), steenwol, glaswol, hout en gassen.
Materialen met een hoge waarde, die dus goed geleiden en slecht isoleren, zijn bijvoorbeeld metalen en vochtige materialen.