Het gebruik van duurzame isolatiematerialen is in onze buurlanden al heel vanzelfsprekend, maar wordt ook in Nederland steeds belangrijker. Vloerisolatie oplossingen zijn hier geen uitzondering op. Het toepassen van duurzame vloerisolatie is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid en de portemonnee. Maar wanneer spreken we eigenlijk van duurzame vloerisolatie? En welke mogelijkheden heeft u zoal?

Wanneer spreken we van duurzame vloerisolatie?

Isolatiematerialen worden onderverdeeld in synthetische, minerale en natuurlijke materialen. Synthetische materialen zijn bijvoorbeeld polyurethaan (PUR) en piepschuim (EPS). Onder minerale isolatiematerialen vallen onder andere steen- en glaswol. Bent u op zoek naar duurzame isolatiematerialen, dan kunt u echter het beste kiezen voor natuurlijke materialen. Dat is omdat deze materialen hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar zijn; dit maakt ze aanzienlijk minder belastend voor het milieu. Elke voorbeelden van natuurlijke isolatiematerialen zijn hennep, schapenwol, kurk en gerecycled papier of hout. Dat gezegd is een minimale belasting op het milieu natuurlijk maar één aspect van duurzaamheid; om echt te kunnen spreken van een duurzaam isolatiemateriaal, moet het ook efficiënt isoleren. Tegenwoordig worden de meeste isolatiematerialen ontwikkeld met het oog op luchtdicht bouwen, waardoor dit vaak wel goed zit. Tot slot moet het materiaal zo lang mogelijk meegaan zonder dat het zijn isolatiewaarde verliest. Pas wanneer het isolatiemateriaal aan al deze eisen voldoet, kunnen we echt van duurzame vloerisolatie spreken.

Wat is de beste duurzame vloerisolatie?

Het is onmogelijk om één materiaal aan te wijzen als het beste of het meest duurzame materiaal voor het isoleren van vloeren. Wat het meest geschikte materiaal is, hangt immers af van verschillende factoren. Om wat voor vloer gaat het? Is er wel of geen kruipruimte? Moet er rekening worden gehouden met vloerverwarming of –koeling? Om u op weg te helpen belichten we hieronder een aantal materialen die zeer geschikt zijn als duurzame vloerisolatie.

Houtvezels

Houtvezel isolatie is een materiaal dat al jaren wordt toegepast als alternatief voor glaswol en steenwol. Omdat het wordt vervaardigd van rest- en afvalhout, hoeven er geen bomen voor gekapt te worden; dat op zich maakt het al een ecologisch verantwoord isolatiemateriaal. Houtvezel isolatie isoleert goed tegen zowel warmte als kou, heeft dampopen en vochtregulerende eigenschappen en biedt tevens een goede geluidsisolatie.

Cellulose

Cellulose isolatiemateriaal wordt vervaardigd uit gerecycled krantenpapier, dat met brandwerende zouten wordt vermengd. De sterke warmte-isolatie zorgt er in combinatie met de lage warmteoverdracht voor dat de warmte ’s winters binnenblijft en in de zomer buiten. Daarnaast heeft cellulose een goede vochtregulerende, ademende en geluidsisolerende eigenschappen. Dit materiaal is dan ook uitstekend geschikt als duurzame vloerisolatie.

Schapenwol

Schapenwol is niet alleen een hernieuwbaar en ecologisch verantwoord materiaal, het is van nature ook zeer goed bestand tegen vocht en schimmels. Schapenwol kan maar liefst een derde van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen, zonder dat dit de isolatiewaarde beïnvloed. Dit maakt het tot een geschikt materiaal voor het (dampopen) isoleren van ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Daarnaast heeft schapenwol goede brandwerende eigenschappen.