In elke ruimte waar geleefd wordt, heeft men te maken met vocht. Dit ontstaat door douchen, wassen en koken, maar ook doordat we transpireren en ademen. Om te voorkomen dat dit vocht in de constructie en isolatie van gevels en daken kan trekken en daar kan gaan condenseren, is niet alleen een goede ventilatie van groot belang, maar ook het aanbrengen van dampremmende folie. Maar hoe moet u dampremmende folie aanbrengen?

Waar moet ik dampremmende folie aanbrengen?

Om te beginnen moet u altijd dampremmende folie aanbrengen aan de binnenkant (oftewel de ‘warme zijde’) van de constructie. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld damp-open folie, dat altijd aan de buitenkant (de ‘koude zijde’) moet worden aangebracht. De dampremmende folie dient onder het isolatiemateriaal geplaatst te worden.

Goed om te weten: bij gevels wordt er vaak voor gekozen om de laag dampremmende folie aan de binnenkant te combineren met een dampdoorlatende laag aan de buitenkant van het isolatiemateriaal. Mocht er dan toch nog vocht doordringen, dan kan dit makkelijker naar buiten toe worden afgevoerd zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor het isolatiemateriaal.

Waar moet ik op letten bij het aanbrengen van dampremmende folie aanbrengen?

Bij Morgo Folietechniek worden al onze dampremmende folies op rol geleverd. Deze rollen zijn op elke gewenste maat (vanaf 60mm) te snijden. Om te voorkomen dat er alsnog vocht tussen de naden door kan trekken, is het raadzaam de stroken overlappend aan te brengen – een overlap van minimaal 15 centimeter is aan te raden. Verder is het van cruciaal belang om de naden af te plakken met Airseal Green. Ook op de plekken waar de dampremmende folie onderbroken wordt (bijvoorbeeld bij ventilatiekanalen) kunt u tape gebruiken om te zorgen dat alles goed aansluit. Bent u eenmaal klaar met het aanbrengen van de dampremmende folie, dan kunt alles definitief vastzetten met een tacker of nietmachine. Zit alles eenmaal vast? Dan kan de constructie verder worden afgewerkt, bijvoorbeeld met gipsplaten.

Tot slot

U weet nu hoe u dampremmende folie moet aanbrengen. Twijfelt u nog over welke folie het best geschikt is voor uw specifieke toepassing? Neem gerust contact met ons op voor een deskundig advies op maat. Morgo Folietechniek is u graag van dienst!