Wat zijn zonnepanelen?

Een zonnepaneel is een paneel dat zonlicht omzet in elektriciteit. Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van het type zonnepaneel. Hiervoor wordt een groot aantal fotovoltaïsche cellen op een paneel gemonteerd, die de zonne-energie opvangen. Met zonnepanelen op je dak wek je je eigen duurzame stroom op. Ze zijn milieuvriendelijk en winstgevend.

3 grote voordelen van zonnepanelen

  • Het is duurzaam, dus goed voor het milieu
  • Je wekt je stroom (voor een gedeelte) zelf op en bent minder afhankelijk van je energieleverancier
  • Zonnepanelen betekent een waardestijging van je energielabel en dus ook van je huis

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zolang de dakconstructie sterk genoeg is kunnen zonnepanelen op zowel platte, als schuine daken worden gemonteerd. Ruim genomen geldt vaak: als het dak een volwassen persoon kan dragen, dan is het sterk genoeg voor zonnepanelen. Toch is het goed om altijd eerst een dakcheck te doen. Er zijn namelijk ook uitzonderingen: rieten daken bijvoorbeeld, een plat dak met zachte isolatie of wanneer asbest wordt aangetroffen.

 

Uiteraard is het ook belangrijk dat het dak voldoende zonlicht krijgt. Om rendabel te zijn moet het dak een oriëntatie hebben tussen het zuidwesten en het zuidoosten. Pas op met simpelweg berekenen van je dakoppervlak: als delen van het dak in de schaduw liggen, kan het slimmer zijn om daar geen panelen te laten leggen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om energie terug te verdienen hangt af van je verbruik en van de capaciteit van de panelen. Een installateur kan een goede opbrengstverwachting voor jouw dak maken. Om je een idee te geven: om een gemiddeld stroomverbruik van 3000 Kwh per jaar te kunnen dekken, heb je twaalf zonnepanelen van 290 wattpiek nodig. Wattpiek is het maximale piekvermogen dat het zonnepaneel opwekt. Natuurlijk is de opbrengst van zonnepanelen ook weersafhankelijk. Het verschil in opbrengst tussen extreem zonnige jaren en grauwe jaren kan wel 25% zijn.

Prijs zonnepanelen

De kosten voor zonnepanelen zijn afhankelijk van het aantal panelen dat geplaatst wordt. In verhouding wordt het goedkoper naarmate er meer panelen worden geplaatst. Zes zonnepanelen laten plaatsen is bijvoorbeeld veel duurder dan een gemiddelde plaatsing van twaalf. Een gemiddelde plaatsing kost € 5000,-. Dit geld heb je in ongeveer zes jaar weer terugverdiend met duurzame energie. Let altijd goed op de garantie en installatiegarantie en kies voor een betrouwbare leverancier.

Installatie zonnepanelen

Om te beginnen moet voor installatie bepaald worden waar de zonnepanelen worden bevestigd, hoeveel beschikbare ruimte er is en op welke manier de panelen gelegd gaan worden. Dit kan op locatie worden bepaald door de leverancier, maar eventueel ook al vooraf op de computer. Laat zonnepanelen altijd door een professional installeren. Hiermee voorkom je gevaarlijke situaties en panelen die relatief weinig opleveren. Vergeet ook niet dat een extra groep in de meterkast nodig is! Zonnepanelen worden in bijna alle gevallen in een dag geplaatst.