Een van de belangrijkste aspecten van duurzaam bouwen is het gebruik van duurzame bouw materialen. Maar wanneer mogen we bouw materialen duurzaam noemen? En welke mogelijkheden zijn er zoal?

Wanneer spreken we van duurzame bouw materialen?

Er zijn verschillende aspecten die bij kunnen dragen aan de duurzaamheid van een bepaald materiaal. Een materiaal kan milieuvriendelijk zijn, maar dat betekent niet per definitie dat het ook duurzaam is; als het relatief vaak vervangen moet worden, dan is het uiteindelijk misschien niet duurzamer dan een materiaal dat iets minder goed is voor het milieu maar wel twee keer zo lang mee gaat. Een goede manier om de duurzaamheid van bouw materialen te achterhalen is door te kijken naar de zogeheten Cradle-to-Cradle (C2C) certificering. Producten met het C2C-certificaat zijn positief beoordeeld op het gebied van:

  • Materiaalgezondheid voor mens en omgeving;
  • Hergebruik in technische of biologische kringlopen;
  • Energieverbruik gedurende het productieproces;
  • Waterverbruik gedurende het productieproces;
  • Sociaal beleid.

Wat zijn de meest gebruikte duurzame bouw materialen?

Fabrikanten van bouw materialen spelen gelukkig steeds meer in op de strenger wordende eisen op het gebied van duurzaam bouwen. Er komen dan ook steeds meer duurzame bouw materialen beschikbaar. Hieronder hebben we er een aantal op een rijtje gezet.

Gerecycled hout

Hoewel er veel beton en kunststof wordt toegepast in moderne bouwprojecten, behoort hout nog altijd tot de meest gebruikte bouw materialen. Er is echter wel een grote verschuiving gaande met betrekking tot het soort hout dat gebruikt wordt. Steeds vaker wordt herwonnen hout (afkomstig uit onder andere panden die gesloopt zijn) bewerkt zodat het opnieuw gebruikt kan worden.

Bamboe

Bamboe wint al jaren aan populariteit. Dit materiaal is heel duurzaam, in de eerste plaats omdat het een van de snelst groeiende grassoorten ter wereld is; sommige varianten groeien wel een paar centimeter per dag! Wat ook bijdraagt aan de duurzaamheid van het materiaal is het feit dat een bamboebos zichzelf na het oogsten herstelt; herplanten is dus niet nodig. En het is net zo sterk als hout!

Hennep

Hennep kan op eindeloos veel manieren worden toegepast. Ook in de bouw wordt het steeds vaker gebruikt; zo worden de vezels onder andere gebruikt als isolatiemateriaal. Dat is ideaal omdat het uitstekende temperatuur regulerende en geluidsisolerende eigenschappen heeft. Net als bamboe groeit hennep heel snel, waardoor er binnen korte tijd grote hoeveelheden geproduceerd kunnen worden.

Cellulose isolatie

Cellulose isolatie wordt vervaardigd uit gerecycled krantenpapier en wordt op grote schaal toegepast voor het isoleren van vloeren, spouwmuren, gevels en daken. Nog afgezien van het feit dat cellulose een heel milieuvriendelijk isolatiemateriaal is, heeft het ook nog eens goede thermische en akoestische eigenschappen. Bovendien is het een van de meest betaalbare duurzame bouw materialen.