Het ‘folie-geheim’ van luchtdicht- en waterkerend bouwen; manchetten en hoekjes

Wil je zekerheid rondom luchtdicht en waterkerend bouwen? Dan is het noodzakelijk dat je onderbrekingen van de damp-remmende folie goed afwerkt. Zodra je bijvoorbeeld doorvoeren en elektraleidingen in het element aanbrengt, ontstaat er een luchtlek in de dampremmende laag.
John van de Bovenkamp (verkoopleider bij Morgo Folietechniek) deelt zijn ‘folie-geheimen’; manchetten en hoekjes.

 

Water- en luchtdichting dankzij manchetten

John: Wil je gegarandeerd de juiste waterkerendheid- en luchtdichting? Dan is het nodig om ‘MorgoDicht manchetten toe te passen. Deze manchetten bestaan namelijk uit een conisch flexibel EPDM mondstuk in verschillende diameters en zijn voorzien van een plakplaat met een acrylaat belijming. Door de manchet en de plakplaat als een product te combineren, dicht je de leidingdoorvoer af en verzorgt de plakplaat bovendien het herstel van de hele damp-remmende folie.

De zekerheid die je hierdoor krijgt is je grote voordeel. Dit geheel hebben we– samen met de producent – in een lab getest. We adviseren hoe je het beste kunt plakken (ook op de bouwlocatie zelf als je dat wilt) en bieden daarbij garantie. Alvast een tip; je kunt het beste met de punt omhoog/ omlaag spits plakken, zodat water over de schuine zijdes goed wegloopt.

Download hier de brochure voor meer informatie

 

Optimale waterkerendheid dankzij fassade hoekjes

“Doordat er steeds meer prefab gebouwd en gedacht wordt, krijgen we ook meer te maken met elementsparingen waar later kozijnen in worden gezet. Het geheim – voor zekerheid – zit ‘m daarbij in de afwerking van de vier in- en uitwendige hoeken van de sparing aan de buitenzijde van het element. Deze zijn namelijk cruciaal voor een optimale waterkerendheid.

MorgoDicht ZK Fassade hoeken zijn gemaakt van de Morgo Fassade folie en hebben aan de achterzijde een hoogwaardige acrylaat belijming. Deze belijming heeft een schutlaag, bestaande uit meerdere delen. Hierdoor kun je de hoeken snel en goed aanbrengen. Tip; gebruik bij het aanbrengen een aandrukroller en of rakel, dan krijg je een optimaal resultaat.

 

Optimaal resultaat bij tapen

Voor het juist bevestigen van de hoeken op de stijlen en dorpels, gebruik je het beste Airseal Black UV tape. Dan is de kwaliteit van je afwerking echt optimaal. Je bespaart bovendien arbeidskosten bij het afwerken van je wand. Normaal gesproken plak je 2 of 3 lagen tape om hetzelfde effect te krijgen als dat je met 1 laag van deze tape krijgt. Na één keer uitleggen, kan bovendien iedereen het. Met iedere keer weer een identieke afgeleverde kwaliteit. Met de snelheid waarmee dit kan, bespaar je aanzienlijk op de arbeidskosten. Je kunt bij ons kiezen voor de standaard, maar we helpen je ook graag met op-maat-producten met andere afmetingen.

Download hier de brochure voor meer informatie.