Dampopen folie

✔ Makkelijk verwerkbaar
✔ Ruim assortiment
✔ Interne kwaliteits bewaking

Dampopen folie

Dampopen folies zijn dak- en gevelfolies die toegepast worden aan de buitenzijde van de constructie. Ze zijn ontwikkeld vanuit de behoefte om energiezuinig en luchtdicht te bouwen en bedoeld om de constructie te beschermen tegen weersinvloeden en vocht. Ze sluiten naadloos aan op bouwconcepten zoals luchtdicht bouwen, energieneutraal bouwen en passief bouwen.

MorgoTop Standaard

Wat is een dampopen folie?

Dampopen folies hebben twee functies: ze hebben een waterkerende en een dampdoorlatende functie. De waterkerende eigenschappen van de dampopen folie beschermen de constructie van buitenaf tegen regen, sneeuw, wind en andere weersinvloeden. De dampdoorlatende eigenschappen zorgen dat vocht wat onverhoopt de constructie is binnengedrongen, kan verdampen.

Dampopen folie zorgt voor behoud van de constructie

In woningen en gebouwen waar dagelijks wordt geleefd en gewerkt, wordt veel vocht geproduceerd. We ademen, transpireren, koken, douchen, et cetera. Er ontstaat vanzelf veel vocht. Goede ventilatie zorgt ervoor dat deze vochtige, warme lucht naar buiten toe wordt afgevoerd. Dit houdt het binnenklimaat gezond en er ontstaan geen vochtproblemen.

Echter, zonder passende maatregelen dringt er altijd warme binnenlucht vanuit de woning door kieren en gaten de constructie binnen. Als de constructie aan de buitenzijde luchtdicht is afgesloten, kan de warme, vochtige lucht niet weg en condenseert in de koude constructie. Vocht in de constructie veroorzaakt schimmel en houtrot en tast daarmee de kwaliteit en de levensduur van de constructie ernstig aan. 

Dampopen folie sluit naadloos aan op nieuwe bouwconcepten 

Dampopen folie, ook wel dampdoorlatende folie genoemd, is onder meer ontwikkeld in het kader van luchtdicht bouwen. Bij luchtdicht bouwen worden luchtstromen van binnen naar buiten en omgekeerd voorkomen door kieren en naden optimaal af te dichten. Luchtdicht bouwen heeft als belangrijkste voordeel dat het een behoorlijke energiebesparing oplevert. Doordat luchtstromen in een gebouw worden geminimaliseerd, neemt het isolerend vermogen sterk toe.

In de praktijk is er echter nog veel onduidelijkheid bij architecten, houtskeletbouwers en bouwbedrijven over het luchtdicht afwerken van dak- en wandconstructies. Niet zelden worden verkeerde producten gebruikt of worden dampopen folies of dampremmende folies niet goed verwerkt. Hierdoor ontstaan luchtlekken en koudebruggen en hebben waterkerende en dampremmende folies niet het gewenste effect.

Open gevel met morgofassade folie

Dampopen folie in combinatie met dampremmende laag

Dampopen folie wordt vaak gebruikt in combinatie met een dampremmende folie. Deze dampremmende laag die aan de binnenzijde van de constructie wordt geplaatst, vormt een dampscherm tegen de vochtige lucht vanuit het gebouw of de woning. De dampremmende laag voorkomt dat vocht van binnenuit in de constructie terecht kan komen en daar problemen veroorzaakt.

In de praktijk wordt de dampremmende folie op vele plaatsen doorbroken. Bijvoorbeeld bij (dak)ramen, dakdoorvoeren en elektriciteitsaansluitingen. Hierdoor ontstaan luchtlekken en zal er, ondanks de aanwezigheid van de dampremmende folie, toch vochtige lucht in de constructie kunnen binnendringen. Wanneer de dampopen folie aan de buitenzijde van de constructie op de juiste wijze is aangebracht, hoeft dit geen problemen te geven: het vocht kan dan door de dampopen folie de constructie verlaten.

 

Belangrijkste eigenschappen van dampopen folie

Morgo Folietechniek beschikt over een uitgebreid assortiment dampopen folies voor daken, gevels en wanden met verschillende eigenschappen:

  • Meerlaagse folies
  • Dampopen
  • Waterkerend klasse W1
  • Al dan niet voorzien van extra top- of onderlaag, wapening of High Breathable Film
  • UV- gestabiliseerd
  • Naad- en kierloos te verwerken (eventueel lasbaar met hete lucht)
  • Isolerend
  • CE gecertificeerd

 

Kies de juiste dampopen folie!

Twijfelt u over de keuze voor een dampopen folie? Laat u adviseren door een van onze medewerkers. Zo voorkomt u problemen en ellende achteraf.

Morgo Folietechniek kent de complexe uitdagingen die de bouw tegenkomt. We beschikken over uitgebreide kennis, denken met u mee en adviseren u graag over de beste oplossing voor uw specifieke situaties.

Een aantal veelgebruikte hoogwaardige dampopen folie van Morgo Folietechniek op een rij:

MorgoFassade
Deze wandfolies zijn waterkerend, dampopen, UV-stabiel en speciaal ontwikkeld voor toepassing achter gedeeltelijk open gevelbekleding.

MorgoFassade

MorgoVent
Speciale dak- en wandfolie. Waterkerend en dampopen, waardoor regen niet de constructie kan binnendringen, terwijl waterdamp (vocht) eenvoudig zijn weg naar buiten vindt.

MorgoVent

MorgoTop
Een waterkerende, dampopen folie. UV-stabiel en speciaal ontwikkeld voor toepassing op flauw hellende daken en onder PV-panelen.

MorgoTop

MorgoVent Reflex
MorgoVent Reflex is een vierlaags isolerende wandfolie. De reflecterende folie zorgt er met behulp van de isolerende eigenschappen voor, dat er minder ‘regulier’ isolatiemateriaal nodig is om de gewenste rc-waardes te realiseren, waardoor het realiseren van dunnere wandelementen tot de mogelijkheden behoort.

MorgoVent Reflex

Wilt u meer weten over de dampopen en vochtwerende folie van Morgo Folietechniek? Neem dan vandaag nog contact op met ons op!

Gerelateerde producten

Alle producten

“Morgo heeft echt veel kennis in huis en werkt oplossingsgericht mee. Zo hebben we meermalen een spoedlevering kunnen plaatsen. Voor ons heel belangrijk, want als we niet de juiste materialen hebben, staan hier dertien monteurs niets te doen, met alle financiële consequenties van dien.”

- Coen Groen, uitvoerder van Rollecate Groep


Meer weten over dampopen folies?

Morgo Folietechniek is al meer dan dertig jaar specialist in het ontwikkelen, produceren en leveren van dampopen folies voor daken, wanden en gevels.

Wilt u meer weten over dampopen folies of onze andere vochtregulerende bouwfolies? Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie!

Uw kennispartner in bouwfolie oplossingen

Advies op maat
Belgium version of this website