Het is niet alleen vervelend maar ook behoorlijk kostbaar wanneer men achteraf constateert dat er een verkeerde bouwfolie is gebruikt voor een project. Het gebruik van de verkeerde bouwfolie kan resulteren in vochtproblemen en dat moet natuurlijk altijd vermeden worden.
Om dergelijke ellende te voorkomen hebben we hieronder een aantal van de meest gebruikte soorten bouwfolie op een rijtje gezet. Lees u goed in en laat u informeren over welke bouwfolie(s) u nodig heeft voor uw specifieke toepassing. Op die manier kunt u een weloverwogen keuze maken!

De meest gebruikte soorten bouwfolie op een rijtje

Dampdichte bouwfolie

Dampdichte bouwfolie wordt aangebracht aan de warme zijde (de binnenkant) van een dak- of gevelconstructie. Het doel van dit type bouwfolie is om te voorkomen dat er vocht in het isolatiemateriaal en de constructie zelf kan dringen en de integriteit van het dak en/of de gevel gecompromitteerd wordt door schimmels of rotting. Dampdichte bouwfolies zijn zeer geschikt voor duurzaam bouwen.

Dampdoorlatende bouwfolie

Dampdoorlatende bouwfolie wordt aangebracht aan de koude zijde (de buitenkant) van een dak- of gevelconstructie, tussen de dakbedekking/gevel en het isolatiemateriaal. Dit type bouwfolie heeft een tweeledig doel: een waterkerende functie (om neerslag buiten te houden) en een ademende functie (om vocht van binnen naar buiten af te voeren). Dampdoorlatende bouwfolies worden gebruikt bij uiteenlopende projecten, maar zijn vooral aan te raden bij daken met een lage hellingshoek, die doorgaans meer te lijden hebben onder weersinvloeden.

Damp-open bouwfolie

Damp-open bouwfolie wordt aangebracht aan de koude zijde (de buitenkant) van een constructie, tussen de (dak)bedekking en het isolatiemateriaal. Ook damp-open bouwfolie heeft een tweeledig doel: voorkomen dat vocht van buitenaf naar binnen kan kopen en om vocht van binnenuit naar buiten af te voeren. Damp-open bouwfolies zijn bijzonder geschikt voor projecten met een focus op luchtdicht bouwen, alsmede bij woningen waar men de isolatiewaarde wil verhogen.

Dampremmende bouwfolie

Dampremmende bouwfolie wordt aan de warme zijde (de binnenkant) aangebracht, tussen de afwerking en het isolatiemateriaal. Deze bouwfolie dient om te voorkomen dat er warme, vochtige lucht van binnenuit in de isolatie of de constructie zelf dringt en daar gaat condenseren. Dit voorkomt dat het isolatiemateriaal en de constructie door schimmels en rot kunnen worden aangetast. Het gebruik van dampremmende bouwfolie is onmisbaar bij projecten waar gebruik wordt gemaakt van damp-open isolatiematerialen zoals steenwol, glaswol en EPS (geëxpandeerd polystyreen).

Dampwerende bouwfolie

Dampwerende bouwfolie wordt aan de warme zijde (de binnenkant) van een constructie aangebracht, achter het isolatiemateriaal. Het doel van dit type bouwfolie is om te voorkomen dat de warme lucht van binnen en de koude lucht van buiten met elkaar in contact komen en er schade ontstaat door de vorming van condens. We komen deze soorten bouwfolie bij veel projecten tegen, maar ze zijn echt onmisbaar bij toepassingen in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Hierbij kunt u denken aan badkamers, maar ook aan zwembaden en sauna’s.