Cellulose isolatie is een materiaal dat gebruikt wordt voor het isoleren van vloeren, muren en daken. Bent u benieuwd of dit isolatiemateriaal de beste oplossing is voor uw specifieke toepassing? Wij hebben de voor- en nadelen van cellulose isolatie voor u op een rijtje gezet! 

Wat zijn de voordelen van cellulose isolatie?

Het is duurzaam

Cellulose isolatie wordt volledig vervaardigd uit gerecycled krantenpapier. Het is dus een milieuvriendelijk alternatief voor conventionele isolatiematerialen en wordt dan ook veel toegepast bij ecologisch bouwen. De ideale oplossing om de ecologische voetafdruk van uw project te minimaliseren.

Het beperkt condensatie

Cellulose isolatie kan tot 30 procent van zijn eigen gewicht in vocht absorberen. Dit beperkt het risico op vocht in de muren. Het is dus prima geschikt om voor het isoleren van badkamers en keukens, mits deze ruimtes goed geventileerd worden. Cellulose is minder geschikt voor permanent vochtige ruimtes, omdat het dan zijn isolerende eigenschappen kwijtraakt.

Het biedt goede isolerende eigenschappen

Cellulose isolatie heeft een lage warmteoverdracht. Zo zorgt u dat er ’s winters niet teveel warmte uit uw woning kan ontsnappen, en uw woning in de zomermaanden lekker koel blijft. Ook de geluiddempende eigenschappen van dit isolatiemateriaal zijn een groot voordeel.

Het voorkomt schade door ongedierte en schimmels

Bij houten huizen komt het geregeld voor dat het hout op den duur wordt aangetast door ongedierte en schimmels. Aan cellulose isolatie zijn echter minerale zouten toegevoegd aan de vezels. Dit voorkomt dat knaagdieren en ander ongedierte aan het hout gaan knagen. Bovendien is de constructie hierdoor goed beschermd tegen schimmelvorming. Het gebruik van dit isolatiemateriaal is dus een natuurlijke en efficiënte manier om schade door plaagdieren te voorkomen.

Het is breed toepasbaar

We kunnen rustig stellen dat cellulose isolatie tot de meest veelzijdige isolatiematerialen behoort. Zo kan het worden toegepast in vloeren, binnen- en buitenmuren, plafonds en daken. Ideaal voor het isoleren, saneren of renoveren van bestaande bouw en nieuwbouw.

Wat zijn de nadelen van cellulose isolatie?

Het thermisch isolerend vermogen ligt tussen de 19.000 en 20.000 J/kg/°C

Cellulose isolatie presteert qua thermische isolatie niet zo goed als sommige niet-duurzame isolatiematerialen, zoals PU-isolatie of polystyreen isolatie. Dat gezegd ligt de isolatiewaarde van cellulose wel hoger dan bij andere ecologische isolatiematerialen.

Het werkt brandvertragend, maar is niet

Hoewel cellulose isolatie valt in de Brandklasse E (bij 40 millimeter) of Brandklasse B (bij 100 millimeter) en volgens de Europese normen wordt beschouwd als een ‘weinig ontvlambaar materiaal’, is het niet de meest brandwerende optie van alle isolatiematerialen. Het werkt brandvertragend, maar haalt het qua brandklasse niet bij alternatieven zoals mineraalwol.